AZ ENERGIAFÜGGETLENSÉG AZ AGRÁRIUM SZÁMÁRA IS FONTOS

2023. június 21. 20:01
Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a lengyelországi Olawa településen tett szakmai látogatása során beszélt a mezőgazdaságot érintő változások és válságok kapcsán arról, hogy mindezek rávilágítottak arra, hogy a sikeres agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlenül fontos.
AZ ENERGIAFÜGGETLENSÉG AZ AGRÁRIUM SZÁMÁRA IS FONTOS
A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség szervezésében a magyar szakmai delegáció az agrármegoldásokkal is foglalkozó lengyelországi Olawa EKO Energia Klaszter mintatelepén tett látogatást, ahol a megbeszélésen mindkét félnek lehetősége volt bemutatni tevékenységi körét, illetve megvitatni a jövőbeli együttműködés lehetőségeit, formáit. A látogatás alkalmával a magyar fél megismerkedett a lengyelországi innovatív agrár-ökoszisztéma jó gyakorlataival. A delegáció tagja megtekinteték az olyan megújuló energiaforrások működési mechanizmusait, mint például a szélerőművek, napelempark illetve a zöld hidrogén előállításának konkrét eljárását.
 
A telep egyik fő innovációja az Agrár Hidrogén Energia (AHE) rendszer kidolgozása, amely a mezőgazdasági termelés segítve egyesíti a napenergia, a szélenergia és hidrogén-termelés, valamint a vízmegtartás és öntözés lehetőségeit. A Klaszter agrárszempontból jó példája a termékpálya szemléletű, magas hozzáadott érték előállításra törekvő együttműködésnek is, mivel a tervezett rostkender termesztési rendszer kialakítása - a növényfajta választástól a technológia kialakításáig - a kapcsolódó innovatív iparitermék előállításra épül.
 
Az egyeztetésen Juhász Anikó hangsúlyozta, a sikeres agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlenül fontos. Ehhez, mint mondta, szükség van minden olyan innovációra és fejlesztési beruházásra, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható gazdálkodásra és a környezeti értékek megóvására. A megújuló energiaforrások mellett a jövőben egyre nagyobb teret fog hódítani a (zöld) hidrogén előállítása is, amelynek kiváló példája a lengyel kezdeményezés.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Magyar találmány, amely új alapokra helyezi a talajművelést

2023. március 24. 12:04
A fenntartható talajművelés ma már nemcsak lehetőség, hanem elvárás.
 
A fenntartható talajművelést segítő diagnosztikai eljárást és mesterséges intelligenciát is használó döntéstámogató rendszert dolgoz ki európai uniós forrás igénybevételével a szegedi Karotin Kft – írja az MTI.

Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

2023. szeptember 14. 18:11
Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.