Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését
2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.

A tejsavas erjesztés nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
A FLEGME projekt
A fent említett kezelés hatására a tejsavas erjedés automatikusan beindul, annak szakszerű irányítását és széles körű elterjesztését azonban nem lehet kizárólag a háztartásokra bízni. Ezért, a francia Vegepolis Valley kutatási vállalkozás ennek az eljárásnak a tökéletesítése és továbbfejlesztése érdekében 2019 októberében meghirdette, és több helyről kapott, jelentős anyagi támogatással elindította a FLEGME projektet.
Ez a projekt a házi savanyításnál valamivel magasabb szintű technológiát alkalmaz, és részben helyettesítheti a drágább, nagyüzemi tartósítást.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ezt a tortellinit ne edd meg, vidd vissza!
2024. április 29. 15:18
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit.
Spanyolország: ismét óriási siker volt a Tomatina fesztivál
2023. szeptember 07. 16:17
Mint 1945 óta minden évben, augusztus 31-én idén is megrendezték a paradicsomdobáló Tomatina fesztivált Buñol városában – számolt be a FruitVeB.