Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését
2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.

A tejsavas erjesztés nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
A FLEGME projekt
A fent említett kezelés hatására a tejsavas erjedés automatikusan beindul, annak szakszerű irányítását és széles körű elterjesztését azonban nem lehet kizárólag a háztartásokra bízni. Ezért, a francia Vegepolis Valley kutatási vállalkozás ennek az eljárásnak a tökéletesítése és továbbfejlesztése érdekében 2019 októberében meghirdette, és több helyről kapott, jelentős anyagi támogatással elindította a FLEGME projektet.
Ez a projekt a házi savanyításnál valamivel magasabb szintű technológiát alkalmaz, és részben helyettesítheti a drágább, nagyüzemi tartósítást.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Antibiotikumos ukrán méz tarolja le épp az európai piacot
2023. május 05. 14:03
A gabonához hasonlóan az ukrán méz behozatalát is uniós szinten kellene szabályozni - mondta az InfoRádió Reggelinfó című műsorában az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter szerint az érvényben lévő uniós vámkedvezmények ráadásul nem is jutnak el az ukrán méztermelőkhöz, a nagykereskedőket gazdagítják.
Ötödével lett magasabb a fokhagyma termelői ára, mint tavaly
2024. október 30. 18:48
Az Eurostat adatai szerint a fokhagyma termése 5,2–7,1 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben, 2023-ban 710 hektárról 5,26 ezer tonna fokhagymát takarítottak be, ez 4 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.