Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.
Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését
A tejsavas erjesztés nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A FLEGME projekt
A fent említett kezelés hatására a tejsavas erjedés automatikusan beindul, annak szakszerű irányítását és széles körű elterjesztését azonban nem lehet kizárólag a háztartásokra bízni. Ezért, a francia Vegepolis Valley kutatási vállalkozás ennek az eljárásnak a tökéletesítése és továbbfejlesztése érdekében 2019 októberében meghirdette, és több helyről kapott, jelentős anyagi támogatással elindította a FLEGME projektet.
 
Ez a projekt a házi savanyításnál valamivel magasabb szintű technológiát alkalmaz, és részben helyettesítheti a drágább, nagyüzemi tartósítást.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Támogatás a szerencsi csokoládégyár beruházásához

2023. május 04. 14:05
Csaknem 300 millió forint támogatást nyújtott a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Versenyképességi programban a szerencsi csokoládégyár 600 millió forintos kapacitásbővítő beruházásához - mondta Joó István, a HIPA vezérigazgatója a Szerencsi Bonbon Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón.
A vezérigazgató hozzátette, büszkék arra, hogy a szerencsi csokoládégyár a koronavírus-járvány közepette is a beruházás mellett döntött.

AM-ÁLLAMTITKÁR: EGYSÉGES UNIÓS TÁPÉRTÉKJELÖLŐ RENDSZERRE VAN SZÜKSÉG

2022. december 12. 09:44
Zavart okoz az uniós piacon az élelmiszerek csomagolásán található tápértékjelölések túlkínálata, ezért az Európai Bizottság (EB) bevezetne egy harmonizált rendszert (FOPNL), amelyet Magyarország is támogat - közölte az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
 
Nobilis Márton a Táplálkozás, életmód, testmozgás Platform (TÉT) szakmai fórumsorozatán hangsúlyozta, hogy az új tápértékjelölési rendszer nem jelenthet hátrányt a hagyományos élelmiszereknek, és kialakításánál figyelembe kell venni az egyes tagállamok étkezési kultúráját. Hozzátette azt is, az új rendszer nem vezetheti félre a fogyasztókat, az egységes belső piac és az egyenlő verseny érdekében kell működnie és önkéntesnek kell lennie.