Az európai termés fele hazánkból származik, itthon mégsem fogy ez a zöldség
2023. október 18. 16:26
Jó a termés, de nagy a bizonytalanság az árakkal kapcsolatban.
A nyári öntözés, valamint az augusztusi és szeptemberi komoly esőzések csodát tettek a tormával, ezért kimondottan jó lett a termés, amelyet szinte teljes egészében külföldön értékesítünk, főként Németországba, Lengyelországba és a Baltikumba adjuk el – írja a novenyvedoszer.hu
A torma exportjának már fél évszázados hagyománya van, aminek többek között az az oka, hogy mi nem járunk élen a torma fogyasztásában. A magyar fogyasztóknak egyetlen év megtermelt hazai tormamennyisége több évre is elegendő lenne.
A népszerű hajdúsági torma nagy részét exportáljuk – az európai termés felét évek óta Magyarországon takarítják be. A magyar torma hazája Hajdú-Bihar vármegyében van: Bagamér, Vámospércs, Kokad, Álmosd, Létavértes és Újléta térségében, ahol az elmúlt években átlagosan 1300 hektáron termeltek 11-12 ezer tonna tormát.
Tavaly nyáron az aszály miatt elkerülhetetlen volt a folyamatos öntözés, ellenkező esetben a termés minőségén és mennyiségén érződött volna a csapadékhiány. Akik ennek ellenére is akik kitartottak a torma mellett, azok magas átvételi árat kaptak: az ősz elején a 600 forintot is meghaladta az első osztályú torma ára kilónként, ami a támogatással együtt már a termelők szerint is tisztességes összegnek volt nevezhető.
A Hungarotorma Kft. ügyvezető igazgatója, Gergely János szerint az idei tormatermés jól sikerült, rosszabbra számítottak a termelők és a felvásárlók is. A gazdák a hónap második felében kezdik felszedni a tormát, ezután derül ki, hogy mennyire lesz jövedelmező a termelése. Egy azonban már most biztos: a tavalyihoz képest alacsonyabb áron tudják majd eladni a termelők a tormájukat.
Ozsváth István termelő szerint most nagy a bizonytalanság, mert a jelenlegi szerződések 300 forintos minimális áron köttettek, amelyet nem igazoltak vissza a piaci folyamatok, de nyilvánvalóan ezt a kereskedők másként látják.
Az önköltsége a termelőknek meghaladja a majdnem 400 forintot, amelyhez ha a saját bérezést is hozzáteszik, akkor ez jóval több. A felvásárlók szóban arról tájékoztattak, hogy ha például a mai napon kellene felvásárolni a tormát, akkor annak 400 forint lenne a nettó ára, ami közel van az önköltséghez. A szerződések azonban ez alatti árról szólnak, sőt bizonyos kiskapukat kijátszva olyan szerződések is születtek, amelyekben nincsenek árak feltüntetve – arra hivatkozva, hogy az átlagárból számolják ki a piaci árat, Ezt több gazdálkodó alá is írta, de ezzel kapcsolatban elindultak különböző vizsgálatok, hogy betartják-e a szerződésben leírt feltételeket a kereskedők – beszélt a tapasztalatairól a tormatermesztő.
A magyar konyha egyik jellegzetes elemét legtöbben hagyományosan a disznótorokhoz és a húsvéti sonkához társítják. Az ízesítő ereje miatt a tormát magyar konyhaművészetben is széles körben alkalmazzák.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Túl vagyunk a hazai diószüret felén
2023. november 02. 13:49
Csalódást keltően alacsonyan alakultak a terméshozamok. A várttól – akár jelentősen – elmarad az idei hazai diótermés – és az ára is.
A betakarítási szezon november közepén zárul, pontosabb értékelés akkorra várható. Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi, súlyosan aszályos évhez képest idén jobb szezonra számítottak, hiszen bőven esett csapadék, és a tavaszi fagyok sem okoztak károkat a diósokban, illetve a szemek mérete is megfelelő.
Közétkeztetés - mint a mezőgazdasági termékek piaca?
2024. május 10. 16:40
A mezőgazdasági őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók számára fontos szempont termékeik piacának helyzete. A közétkeztetés, „a helyi menza” elsőre jó felvevőpiacnak tűnhet; de valóban így van-e, és ha igen, milyen feltételek mentén?