Egyre kevesebb a komló, drágul a sör

2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
 
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.
 
Egyre kevesebb a komló, drágul a sör
A sör az európai kultúra egyik meghatározó itala, melynek egyik alapanyaga a komló. A komlónövény virága, a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a főzési folyamat előtt adják hozzá a keserűség fokozására, de utána is hozzáadhatják, hogy megváltoztassák az általános ízt. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése felgyorsította a kiváló minőségű komló felhasználását.
 
Ez a tanulmány azonban, amely azt vizsgálta, hogyan változott az aromakomlók átlagos hozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között, azt találta, hogy néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékkal csökkent a termelés. A Cseh Tudományos Akadémia (CAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb – valószínűleg az éghajlatváltozás okozta – körülményeinek tulajdonítják.
 
Martin Mozny, a tanulmány társszerzője és a CAS kutatója elmondta: „Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken. Ennek következménye a termelés csökkenése és a sörfőzők magasabb ára lesz.”
 
A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai – amelyek befolyásolják a sör ízét – csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt. A tanulmány előrejelzése szerint 2050-re akár 31%-kal is csökkenhet a keserűsavak mennyisége.
 
A kutatás a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.
 
forrás: agrotrend.hu / ecolounge.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A termelői piac lelke a szervező

2024. május 13. 09:47
Napjainkban több mint 310 termelői piac működik hazánkban. A jó gyakorlatok átadására és a 21. századi működés kihívásainak megbeszélésére rendezett tanácskozást a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését

2023. szeptember 26. 13:07
A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.