Egyre kevesebb a komló, drágul a sör

2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
 
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.
 
Egyre kevesebb a komló, drágul a sör
A sör az európai kultúra egyik meghatározó itala, melynek egyik alapanyaga a komló. A komlónövény virága, a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a főzési folyamat előtt adják hozzá a keserűség fokozására, de utána is hozzáadhatják, hogy megváltoztassák az általános ízt. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése felgyorsította a kiváló minőségű komló felhasználását.
 
Ez a tanulmány azonban, amely azt vizsgálta, hogyan változott az aromakomlók átlagos hozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között, azt találta, hogy néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékkal csökkent a termelés. A Cseh Tudományos Akadémia (CAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb – valószínűleg az éghajlatváltozás okozta – körülményeinek tulajdonítják.
 
Martin Mozny, a tanulmány társszerzője és a CAS kutatója elmondta: „Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken. Ennek következménye a termelés csökkenése és a sörfőzők magasabb ára lesz.”
 
A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai – amelyek befolyásolják a sör ízét – csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt. A tanulmány előrejelzése szerint 2050-re akár 31%-kal is csökkenhet a keserűsavak mennyisége.
 
A kutatás a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.
 
forrás: agrotrend.hu / ecolounge.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Hogyan találjuk meg a tökéletes gombákat az erdőben?

2024. április 19. 15:33
A gombászás művészete.
 
A greendex.hu Herczeg Noémi gombaszakellenőrt kérdezte arról, milyen gombát és hogyan lehet most gyűjteni az erdőben, aki elmondta: több szempontot is figyelembe kell venni, ha gombászni szeretnénk.

KSH adatok az élelmiszerárakról

2022. december 14. 13:06
Négy hónap élénkülés után októberben lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 58,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az éves növekedési ütem 2,1 százalékponttal lassabb lett a szeptemberinél. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lefrissebb adatai szerint a növényi termékek 56,4 százalékos éves drágulása 3,1 százalékponttal, az élő állatok és állati termékek árának 64,7 százalékos emelkedése 0,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál.