Egyre kevesebb a komló, drágul a sör

2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
 
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.
 
Egyre kevesebb a komló, drágul a sör
A sör az európai kultúra egyik meghatározó itala, melynek egyik alapanyaga a komló. A komlónövény virága, a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a főzési folyamat előtt adják hozzá a keserűség fokozására, de utána is hozzáadhatják, hogy megváltoztassák az általános ízt. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése felgyorsította a kiváló minőségű komló felhasználását.
 
Ez a tanulmány azonban, amely azt vizsgálta, hogyan változott az aromakomlók átlagos hozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között, azt találta, hogy néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékkal csökkent a termelés. A Cseh Tudományos Akadémia (CAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb – valószínűleg az éghajlatváltozás okozta – körülményeinek tulajdonítják.
 
Martin Mozny, a tanulmány társszerzője és a CAS kutatója elmondta: „Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken. Ennek következménye a termelés csökkenése és a sörfőzők magasabb ára lesz.”
 
A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai – amelyek befolyásolják a sör ízét – csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt. A tanulmány előrejelzése szerint 2050-re akár 31%-kal is csökkenhet a keserűsavak mennyisége.
 
A kutatás a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.
 
forrás: agrotrend.hu / ecolounge.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Várhatóan már nem nő tovább a háztartások számára az élelmiszervásárlás terhe

2023. március 09. 12:19
A januári 44 százalékról februárban 43,3 százalékra mérséklődött az élelmiszer-infláció Magyarországon éves összevetésben.
A 17 havi folyamatos emelkedés után második hónapja tartó lassulás továbbra is elsősorban annak eredménye, hogy magasabb egy évvel ezelőtti árakhoz viszonyítjuk az e havi adatokat – mutattak rá az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szerdán közzétett inflációs adatokra reagálva, hozzátéve, hogy várhatóan már nem nő tovább a háztartások számára a bolti élelmiszer-vásárlás terhe. 

Árzuhanás jöhet a tejtermékeknél, ez fájdalmas lesz a magyar gazdáknak

2023. február 14. 12:05
Európában már csökken a tej felvásárlási ára.
 
Az RTL Klub Híradója szerint akár 20 százalékos csökkenés is jöhet a tej felvásárlási árában. A Tej Terméktanács adatai szerint ugyanis az Európai Unióban már hónapok óta csökken a vaj, a tejszín és a sajtok ára.