Az MVM Csoport átadta oroszlányi naperőművét

2023. október 27. 11:08
Az MVM Zöld Generáció Kft. Oroszlányban átadta országos naperőművi hálózatának új egységét október 12.-én, amely a volt bokodi erőmű zagytározóján épült fel.
 
Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, szeptember elejéig több naperőművi kapacitás létesült az országban, mint korábban bármelyik teljes évben. A 6000 megawatt elérésére 2030-ra számítottak, a mostani előrejelzések szerint ekkorra akár 12 ezer megawatt is lehet a napelemekkel termelt energia.
Az MVM Csoport átadta oroszlányi naperőművét
Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
 
Koncz Zsófia ismertette: júniusra a hazai ipari naperőművek beépített kapacitása meghaladta a 3000 megawattot, a háztartási méretű naperőműveké a 2000 megawattot, az ország összes napenergia kapacitása jelenleg 5207 megawatt. A miniszterhelyettes kiemelte, az ipari fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének közel 30 százalékát adják.
 
A napelemeknek és az atomenergiának köszönhetően Magyarország több óráig képes villamosenergia-felhasználását karbonmentes forrásokból fedezni, sőt a termelt energiát exportálni – emelte ki.
 
A politikus emlékeztetett arra, hogy januárban Napenergia Plusz Program néven 75 milliárd forintos pályázat indul, amely a családokat támogatja a megtermelt zöldenergia felhasználásában és tárolásában. A háztartások vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami költségeik 65 százalékát fedezi.
 
Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte, hogy egy korábban pernyetárolónak használt területet előbb rekultiváltak, majd az energiatermelés hagyományait fenntartva az MVM naperőmű telephelyeként újra hasznosította.
Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
 
Az MVM Zöld Generáció Kft. naperőművi projektje 2021-ben indult, amelynek keretében a társaság 6,7 milliárd forint beruházással országszerte 28, egyenként 0,5 megawatt (MW) kapacitású naperőművet épít 2023-ig. A beruházást 31,3 százalékban támogatásból, 68,7 százalékban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.
 
A társaság közleménye szerint az egységek közül a legtöbbet, 15-öt Oroszlányban, a helyi hőerőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen létesítették, de a többi naperőmű is jellemzően barnamezős beruházásként épült meg, nem hasznosított erőművi területeken, illetve önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon.
Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (j2), Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j3), Kiss Csaba, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgató-helyettese (j) és Gál László, a MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
 
A 28 tagú rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 megawatt (MW), az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energia megtermelésére képesek, ami több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elég. A létesítmények működésével évente közel 19 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
 
A projekt keretében az oroszlányiakon kívül további öt létesült Pécsen, egy-egy pedig Berettyóújfalun, Dánszentmiklóson, Dorogon, Kunszálláson, Nyírcsaholyon, Pusztaföldváron, Sükösdön és Vésztőn. Az erőművek tervezett élettartama 25 év.
Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén.
 
A társaság a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 3,56 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,12 milliárd forintos adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 2,1 milliárd forintos bevétel mellett 418 millió forintos veszteséggel zárt.
 
forrás:agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Közvetlenül az Európai Parlamenti választások előtt terveznek megademonstrációt a gazdálkodók

2024. május 17. 15:22
Június 4-én, vagyis közvetlenül a június 6-9-i európai választások kezdete előtt tartanak megademonstrációt a nyugat-európai gazdák a belga fővárosban. Az év elején elindult, a brüsszeli bürokrácia által előbb negligált, majd a tiltakozások kiterjedése és tartóssága miatt, végül kénytelen-kelletlen figyelembe vett gazdademonstrációk félsikereket már elértek. Kérdés, mit hozhatnak az újabb megmozdulások.

A NEMZETI PARKOK A KÖRNYEZETI SZEMLÉLETET IS FORMÁLJÁK

2023. május 26. 13:34
A nemzeti parkok nemcsak megismertetik és védik a természetet, hanem a környezeti nevelés és a szemléletformálás is a feladataik közé tartozik. Mindez egyre hatékonyabban működhet, hiszen a nemzeti parkok ismertsége az elmúlt években mintegy húsz százalékkal nőtt - hangsúlyozta az agrárminiszter ma Balatonfüreden.