Az osztrák gazdákat is sokkolja az ukrán mezőgazdasági áruk tömege

2024. április 11. 16:25
Egyre több országban érezhető az ukrán mezőgazdasági termékek piacelhódító hatása.
 
Az Osztrák Mezőgazdasági Kamara elnöke, Josef Moosbrugger üdvözölte az EU-Bizottságnak a közelmúltban hozott döntését, amely az EU agrártermelőinek az érzékeny ukrán agrártermékek (tojás, baromfihús, cukor és gabona) beáramlásától való védelmére irányul – írja az lko.at.
Az osztrák gazdákat is sokkolja az ukrán mezőgazdasági áruk tömege
Már a nyugati tagországokat is elérte az ukrán mezőgazdasági termékek piacelhódító hatása – Fotó: Shutterstock
 
Hozzáteszi, hogy ez a kiállás egyértelműen mutatja, hogy végre az EU vezetői is meggyőződtek arról, amiért eddig csak a keleti tagországok harcoltak (részben a COPA-COGECA támogatásával), miszerint a gyengébb minőségű és tisztaságú ukrán termékek tömeges és nem mindig legális úton történő beáramlása senki számára sem igazán hasznos. Miközben jelentős és igazságtalan versenyelőnyben részesíti az ukrán termelőket, más országokban a mezőgazdaságból élők tömegének megélhetését lehetetleníti el.
 
Kiemelte, hogy tavaly az olcsó ukrán termékek az Ukrajnával szomszédos országok termelőinek tömegeit szorították ki a saját piacaikról, akik ebből adódóan nem jutottak hozzá a termelés folytatásához égetően szükséges pénzeszközökhöz. Ez a piacelhódító hatás már a nyugati tagországokat is elérte, így azok közül többen követelik az egyoldalú haszonnal járó kereskedelem leállítását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Feldman Zsolt: a fák és az erdő a mi ügyünk is

2024. április 12. 15:58
A 2002-ben elindított településfásítási program egyik célja, hogy ráébredjünk, a fák és az erdő a mi ügyünk is, magunk is képesek vagyunk hozzájárulni, hogy szebb környezetünk legyen - mondta Feldman Zsolt a Településfásítási program bakonyszombathelyi állomásán csütörtökön.

Ha kevesebb a méh, több a beteg ember

2023. január 30. 13:06
Félmillió idő előtti halálozáshoz vezet, hogy a beporzók száma csökken – állapította meg egy tanulmány.
 
Az összefüggés egyszerű: ha kevesebb a beporzó, kevesebb gyümölcs és zöldség terem, az emberek pedig kevésbé lesznek egészségesek – írja a The Guardian cikke. A termények háromnegyedének beporzásra van szüksége, de számos rovar populációja csökken, ami a terménymennyiségek csökkenésével jár. A gyümölcs- és zöldségfélék, illetve magvak esetében ez 3-5 százalékos csökkenést jelent, az pedig, hogy kevesebbet tudunk fogyasztani ezekből az élelmiszerekből, azzal jár, hogy a halálesetek egy százaléka a beporzók elvesztésének következménye.