Az OTP lett egész Európa legjobb teljesítményt nyújtó bankja egy nemzetközi elemzés szerint

2024. július 16. 17:23
A magyar OTP Bank lett 2023-ban Európa legjobb teljesítményt nyújtó bankja az S&P Global Market Intelligence friss rangsora szerint.
Az OTP lett egész Európa legjobb teljesítményt nyújtó bankja egy nemzetközi elemzés szerint
Címlapkép forrása: Portfolio
 
Az intézmény napokban közzétett elemzése alapján a legnagyobb magyarországi bank jó teljesítménye leginkább a magasabb kamatlábaknak betudható erőteljes hitelezési marzsoknak köszönhető. A második és harmadik helyen Lengyelország két legnagyobb bankja, a PKO Bank Polski és a Bank Polska Opieki végzett.
 
Az S&P Global Market Intelligence Európa 50 legnagyobb, tőzsdén jegyzett bankját az eszközök alapján hét súlyozott pénzügyi mutatószám - az átlagos saját tőkére jutó megtérülés, a nettó kamatmarzs, a nem kamatjellegű bevétel/átlagos eszközállomány, a költség/bevétel arány, a problémás hitelek aránya, a nettó stabil finanszírozási arány és Tier 1 tőkemutató - alapján rangsorolta a relatív teljesítményértékelés meghatározásához.
 
A BANKOK EURÓPA-SZERTE PROFITÁLTAK A 2023-BAN AZ INFLÁCIÓ LEKÜZDÉSÉRE BEVEZETETT MAGASABB KÖZPONTI BANKI KAMATLÁBAKBÓL.
 
Magyarország irányadó kamatlába 13%, Lengyelországé pedig 6,75% volt 2023 nagy részében, ami lehetővé tette az említett piacok bankjai számára, hogy a finanszírozási költségeknél gyorsabban növeljék a jövedelemtermelő eszközök hozamát. A budapesti székhelyű OTP, valamint a varsói székhelyű PKO és Bank Pekao a legnagyobb európai bankok közül a legmagasabb nettó kamatmarzzsal rendelkeztek az év végén, 3,92%-kal, 4,12%-kal, illetve 4,13%-kal – jegyzi meg az S&P Global.
 
A megemelkedett kamatfelár és a nem kamatjellegű bevételeknél mutatott erős teljesítmény hozzájárult a három közép-európai bank jövedelmezőségének növeléséhez, és ez a teljesítményrangsor élére repítette őket – kommentálta az eredményeket David Hayes, az S&P Global Market Intelligence globális pénzügyi intézeti kutatásért felelős vezetője.
 
EZZEL SZEMBEN FRANCIAORSZÁG HÁROM LEGNAGYOBB BANKJA, A BNP PARIBAS, A CRÉDIT AGRICOLE ÉS A SOCIÉTÉ GÉNÉRALE A RANGSOR UTOLSÓ HÁROM HELYÉT FOGLALTA EL,
 
mivel a legtöbb mutatószámban alulteljesítették az európai bankszektort. A strukturális problémák és a Franciaországban bevezetett szabályozott megtakarítási számlák, amelyek a bankok számára bizonyos minimális kamatláb megfizetését írják elő, korlátozták a magasabb kamatkörnyezetből származó előnyök kihasználását - állapította meg az intézet.
 
OTP árfolyamának alakulása
 
Veszi a részvényeit az OTP, de ez sem támasztja az árfolyamot - Portfolio.hu
A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos határidő! Már csak néhány napig jelentkezhetsz a MATE szakirányú továbbképzéseire

2023. augusztus 30. 12:44
Tavalyhoz képest 64 százalékkal több pótfelvételiző került be a MATE-ra.
 
A pótfelvételi eljárásban 539 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseire, ami 64 százalékos növekedést jelent a tavalyi póteljáráshoz képest. Rendkívül keresettek az egyetem ősszel induló szakirányú továbbképzései is, amelyekre 384 jelentkezés érkezett.
 

Feltűnés nélküli létszámcsökkentés, fű alatti leépítések

2024. június 25. 17:15
Tapasztaljuk, hogy a nyugdíjba menők vagy a munkahelyet váltók helyére nem vesznek fel új munkavállalót, ez egy új trend 2024-ben - mondta a Pénzcentrum június 17-én megjelent interjújában Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke, aki szerint a nagyvállalatoknál is vannak ugyan elbocsátások, de nem olyan mértékben, hogy az csoportos leépítésnek minősüljön, így be kelljen jelenteni. A KSH adatai szerint az idei első negyedévben régen látott magasságokban volt a felmondások és az elbocsátások száma.