Az ukránok elzárták a Barátság vezetéket, napok óta nem jön olaj a Lukoiltól Magyarországra

2024. július 18. 14:48
Még június végén vezettek be újabb szankciókat a Lukoil ellen az ukránok. A Mol így egy fontos olajszállítójától eshet ezzel el.
 
Miután június elején Ukrajna újabb szankciókat vezetett be az orosz olajipari óriás, a Lukoil ellen, a héten a Mol számára olajat szállító vállalat előtt a Barátság kőolajvezetéket is elzárta.
Az ukránok elzárták a Barátság vezetéket, napok óta nem jön olaj a Lukoiltól Magyarországra
A Barátság kőolajvezeték fontos szerepet tölt be hazánk ellátásbiztonságában / Fotó: Martin Divisek / EPA / MTI
 
Dolgoznak a helyzet megoldásán
Az Oilprice információi szerint azonban Magyarország Oroszországgal karöltve dolgozik a probléma elhárításán, mely lehetővé tenné az orosz olaj ukrajnai tranzitját.
 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután az ENSZ New York-i ülésének margóján tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel elismerte, hogy 
 
a Lukoil jelenleg nem szállít Magyarországra, ám dolgoznak a jogi megoldáson a probléma elhárítására.
Miért jelentős a Barátság kőolajvezeték, és milyen alternatívái vannak?
A Fich Ratings májusban arról írt a magyar olajvállalat kapcsán, hogy a MOL idén ellátása mintegy 40 százalékát fedezi nem orosz forrásból és 2026-ra állhat készen az orosz készletek teljes leváltására. Ugyanakkor a vállalat nem zárta ki, hogy a későbbiekben is használ orosz olajat a piaci és szabályozói környezet függvényében.
 
A Mol nem kívánta kommentálni a történteket. A Marketnews információi szerint a Lukoil szállításait Szlovákia felé is leállították.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Felmérés: az infláció győzött a fizetésemelkedéssel szemben

2023. január 23. 12:14
A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére tavaly a negyedik negyedévben 13,1 százalékkal 1630 forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A középvezetők körében 9,2 százalékos volt az átlagbérek éves növekedése.
 
A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder közel hétezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés, ez az érték 1500-1650 forint közötti sávban mozog - írta az Infostart. Egyedül Közép-Magyarország és a főváros ugrik ki a mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága 2100 forint feletti.

Máris jöhet a visszamenőleges nyugdíjemelés Magyarországon? Elszabadult a drágulás, lépni kellene

2023. január 13. 10:56
A kormány 2022. januárig visszamenőleg 1,5 százalékkal korrigálja márciusban a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat - közölte a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa.
 
Elvárjuk, hogy a kormány 2022. januárig visszamenőleg 1,5 százalékkal korrigálja márciusban a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat – közölte a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a Központi Statisztikai Hivatal mai gyorstájékoztatójából megismert adatokra reagálva.