Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet
2024. július 19. 15:34
A zöldésgcsipsz több rákkeltő anyagot tartalmazhat, mint a hagyományos burgonyacsipsz.
A zöldségcsipszeket rendszerint sokkal egészségesebbnek tartják a hagyományos burgonyacsipszeknél, pedig ezek nagy része szintén rengeteg zsírt és sót tartalmaz, ráadásul ezekben a termékekben a burgonyás változatoknál is nagyobb arányban fordul elő akrilamid.

Az akrilamid, amely az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által potenciálisan rákkeltőnek minősített anyag, az élelmiszerek magas hőmérsékleten, legalább 120-150 °C-on való hevítésekor, például zsírban sütéskor természetes módon keletkezik, és a legújabb kutatások szerint nemcsak a burgonyából, hanem az egyéb zöldségekből készült csipszek is tartalmazzák.
Ezért nemcsak a burgonyacsipsz számít kifejezetten egészségtelen élelmiszernek – amely jelentős részben zsírból, szénhidrátból és sóból áll –, hanem az egyéb zöldségekből készült csipszek is, hiszen ugyanúgy komoly zsír- és sótöbbletet tartalmaznak, és ezekben is megtalálható a rákkeltő anyagnak tartott akrilamid.
Az akrilamid egyre több élelmiszerben és egyre nagyobb koncentrációban található meg, olyanokban is, amelyeket egészséges élelmiszereknek hiszünk.
A zöldségcsipszek jelentős akrilamidtartalmára a stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal legfrissebb tanulmánya hívta fel a figyelmet. Vizsgálati eredményeik szerint a népszerű zöldséges snackek 0,0001 százaléka olyan szennyezőanyagból állt, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) rákkeltőnek minősít. Azaz a – például édesburgonyából vagy céklából készült – zöldségcsipszek akrilamidtartalma kb. ötszöröse a hagyományos csipszekének!
Ennek az az oka, hogy viszonylag magas a cukortartalmuk, az akrilamid ugyanis cukrokból, például glükózból vagy fruktózból és az aszparagin aminosavból képződik 120 Celsius-fok feletti hőmérsékleten.
A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal azt javasolja, hogy amennyiben nem szeretnénk lemondani a csipszekről, akkor a zöldségcsipszek és a hagyományos burgonyacsipszek helyett fogyasszunk lencse- és csicseriborsócsipszet, ugyanis a hüvelyes növényekből készült csipszek kevesebb akrilamidot tartalmaznak. A pörkölt földimogyoró, a banáncsipsz vagy a dió-gyümölcs keverékek szintén alacsony akrilamidszintet tartalmaznak.
Azonban jó, ha tudjuk, hogy a csipszek akkor sem számítanak egészséges élelmiszernek, ha nem tartalmaznak akrilamidot, hiszen rendszerint rengeteg cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznak.
Forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Hatalmas emelkedés: Magyarország élősertés-kivitele 58 százalékkal nőtt
2024. június 06. 12:44
Mire elég ez a növekedés? Hogyan alakult a behozatal?
Váratlan fordulat jöhet a magyar boltokban: kár volt temetni az inflációt, újabb áremelés készül
2024. január 25. 09:11
Senki sem mondta, hogy az árak csökkenni fognak, csupán arról volt szó, hogy az aktuális árszint nem emelkedik tovább – ez lehetne a tételmondata az elmúlt hónapok inflációval kapcsolatos történéseinek. Azaz annak, hogy az infláció bár tavaly 1 számjegyűvé karcsúsodott, a boltokban továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni bevásárláskor.