Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet
2024. július 19. 15:34
A zöldésgcsipsz több rákkeltő anyagot tartalmazhat, mint a hagyományos burgonyacsipsz.
A zöldségcsipszeket rendszerint sokkal egészségesebbnek tartják a hagyományos burgonyacsipszeknél, pedig ezek nagy része szintén rengeteg zsírt és sót tartalmaz, ráadásul ezekben a termékekben a burgonyás változatoknál is nagyobb arányban fordul elő akrilamid.
![Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet](static/content/articles/10000/10994.jpg?140693127198455)
Az akrilamid, amely az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által potenciálisan rákkeltőnek minősített anyag, az élelmiszerek magas hőmérsékleten, legalább 120-150 °C-on való hevítésekor, például zsírban sütéskor természetes módon keletkezik, és a legújabb kutatások szerint nemcsak a burgonyából, hanem az egyéb zöldségekből készült csipszek is tartalmazzák.
Ezért nemcsak a burgonyacsipsz számít kifejezetten egészségtelen élelmiszernek – amely jelentős részben zsírból, szénhidrátból és sóból áll –, hanem az egyéb zöldségekből készült csipszek is, hiszen ugyanúgy komoly zsír- és sótöbbletet tartalmaznak, és ezekben is megtalálható a rákkeltő anyagnak tartott akrilamid.
Az akrilamid egyre több élelmiszerben és egyre nagyobb koncentrációban található meg, olyanokban is, amelyeket egészséges élelmiszereknek hiszünk.
A zöldségcsipszek jelentős akrilamidtartalmára a stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal legfrissebb tanulmánya hívta fel a figyelmet. Vizsgálati eredményeik szerint a népszerű zöldséges snackek 0,0001 százaléka olyan szennyezőanyagból állt, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) rákkeltőnek minősít. Azaz a – például édesburgonyából vagy céklából készült – zöldségcsipszek akrilamidtartalma kb. ötszöröse a hagyományos csipszekének!
Ennek az az oka, hogy viszonylag magas a cukortartalmuk, az akrilamid ugyanis cukrokból, például glükózból vagy fruktózból és az aszparagin aminosavból képződik 120 Celsius-fok feletti hőmérsékleten.
A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal azt javasolja, hogy amennyiben nem szeretnénk lemondani a csipszekről, akkor a zöldségcsipszek és a hagyományos burgonyacsipszek helyett fogyasszunk lencse- és csicseriborsócsipszet, ugyanis a hüvelyes növényekből készült csipszek kevesebb akrilamidot tartalmaznak. A pörkölt földimogyoró, a banáncsipsz vagy a dió-gyümölcs keverékek szintén alacsony akrilamidszintet tartalmaznak.
Azonban jó, ha tudjuk, hogy a csipszek akkor sem számítanak egészséges élelmiszernek, ha nem tartalmaznak akrilamidot, hiszen rendszerint rengeteg cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznak.
Forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Emelkedik az ára, nagy iránta a kereslet. Érdemes zöldborsót termeszteni?
2023. június 08. 13:00
A hazai zöldborsó termelői ára 74 százalékkal magasabb, mint egy éve.
Az AKI PÁIR adatai szerint leggyakoribb bruttó termelői árak a Budapesti Nagybani Piacon a 22. héten így alakultak:
Az ízvariációk száma végtelen
2023. április 20. 13:40
Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány gyógynövény szakirányon szerzett kertészmérnöki diplomát. A házikertjén kívül 2 hektáron termel francia tárkonyt, és egy fűszermanufaktúra tulajdonosa Ráckevén. A családja mutatott példát neki a gazdálkodásban, takarmányozással és állattartással foglalkoztak. Saját vállalkozásába 2015-ben vágott bele, a fiatalgazda-pályázat elnyerésével kezdett fűszernövényeket termeszteni.