Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet

2024. július 19. 15:34
A zöldésgcsipsz több rákkeltő anyagot tartalmazhat, mint a hagyományos burgonyacsipsz.
 
A zöldségcsipszeket rendszerint sokkal egészségesebbnek tartják a hagyományos burgonyacsipszeknél, pedig ezek nagy része szintén rengeteg zsírt és sót tartalmaz, ráadásul ezekben a termékekben a burgonyás változatoknál is nagyobb arányban fordul elő akrilamid.
Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet
Az akrilamid, amely az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által potenciálisan rákkeltőnek minősített anyag, az élelmiszerek magas hőmérsékleten, legalább 120-150 °C-on való hevítésekor, például zsírban sütéskor természetes módon keletkezik, és a legújabb kutatások szerint nemcsak a burgonyából, hanem az egyéb zöldségekből készült csipszek is tartalmazzák.
 
Ezért nemcsak a burgonyacsipsz számít kifejezetten egészségtelen élelmiszernek – amely jelentős részben zsírból, szénhidrátból és sóból áll –, hanem az egyéb zöldségekből készült csipszek is, hiszen ugyanúgy komoly zsír- és sótöbbletet tartalmaznak, és ezekben is megtalálható a rákkeltő anyagnak tartott akrilamid.
 
Az akrilamid egyre több élelmiszerben és egyre nagyobb koncentrációban található meg, olyanokban is, amelyeket egészséges élelmiszereknek hiszünk.
 
A zöldségcsipszek jelentős akrilamidtartalmára a stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal legfrissebb tanulmánya hívta fel a figyelmet. Vizsgálati eredményeik szerint a népszerű zöldséges snackek 0,0001 százaléka olyan szennyezőanyagból állt, amelyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) rákkeltőnek minősít. Azaz a – például édesburgonyából vagy céklából készült – zöldségcsipszek  akrilamidtartalma kb. ötszöröse a hagyományos csipszekének!
 
Ennek az az oka, hogy viszonylag magas a cukortartalmuk, az akrilamid ugyanis cukrokból, például glükózból vagy fruktózból és az aszparagin aminosavból képződik 120 Celsius-fok feletti hőmérsékleten.
 
A stuttgarti Vegyi és Állategészségügyi Hivatal azt javasolja, hogy amennyiben nem szeretnénk lemondani a csipszekről, akkor a zöldségcsipszek és a hagyományos burgonyacsipszek helyett fogyasszunk lencse- és csicseriborsócsipszet, ugyanis a hüvelyes növényekből készült csipszek kevesebb akrilamidot tartalmaznak. A pörkölt földimogyoró, a banáncsipsz vagy a dió-gyümölcs keverékek szintén alacsony akrilamidszintet tartalmaznak.
 
Azonban jó, ha tudjuk, hogy a csipszek akkor sem számítanak egészséges élelmiszernek, ha nem tartalmaznak akrilamidot, hiszen rendszerint rengeteg cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznak.
 
Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
 
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók! 

62 élelmiszer ára már biztosan ott lesz az új rendszerben

2023. június 12. 16:21
Július 1-től lehet online összehasonlíthatjuk össze az egyes boltok élelmiszer árait.
 
Mi várható jövő hónaptól?
A következő hónaptól lehetőségünk van online böngészni a boltok árai között, legalábbis 62 termék esetén már biztosan. Ide tartozik többek között a tej, a trappista sajt, a petrezselyemgyökér, valamint a sertéskaraj. Nemrég készült el ugyanis azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyek már az induláskor ott lesznek az új árfigyelő rendszerben.