Kevesebb meggy lesz az idén, de kimagaslóan jó a minősége

2023. július 13. 12:21
Kevesebb meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz - jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a meggy belföldi népszerűsítő, fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján, az EFOTT fesztiválon.
Kevesebb meggy lesz az idén, de kimagaslóan jó a minősége
Feldman Zsolt Sukorón elmondta, hogy az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a "természet szeszélye", hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat. Ennek ellenére a meggynek jó éve van, az idén szép nagyszemű, és igazán ízletes.  Ez a friss gyümölcs – mint fogalmazott az államtitkár - ezer éve velünk van, a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik - fűzte hozzá.
Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 ezer hektáros termőterülettel és évi 70-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. A jelentős mértékben fenntartható módon termelt magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte: az a szándékuk, hogy a "gyomron keresztül jussanak el a szívekig", ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg. Megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek.
 
Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a fiatalokat, a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy a kereslet a minőségi zöldborsó iránt

2023. július 14. 11:33
Magyarország az unió harmadik legnagyobb borsótermelője, hektáronként egymillió forint feletti árbevételre lehet számítani idén belőle, azátlagtermés pedigöt-hat tonna lehet hektáronként.A zöldborsó és a csemegekukorica két, egymástól elválaszthatatlan növény: nem csak a hazai feldolgozóipar támaszkodik rá alapjaiban, hanem ez a két kultúra adja a zöldség termőterületünk kétharmadát, illetve a hűtő- és konzervipar felvásárlásának és késztermék kibocsátásának a nyolcvan százalékát.

Közétkeztetés - mint a mezőgazdasági termékek piaca?

2024. május 10. 16:40
A mezőgazdasági őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók számára fontos szempont termékeik piacának helyzete. A közétkeztetés, „a helyi menza” elsőre jó felvevőpiacnak tűnhet; de valóban így van-e, és ha igen, milyen feltételek mentén?