Bárdos Sarolta nyerte el a Borászok Borásza díjat
2024. április 30. 15:41
Bárdos Sarolta, a Tokaji borvidék borásza vehette át a Borászok Borásza díjat szombaton (2024.04.27.) Budapesten.
Bárdos Sarolta beszédet mond, miután átvette a Borászok Borásza díjat annak előző kitüntetettjétől, Heimann Zoltán szekszárdi borásztól (b) a budapesti New York Palotában rendezett díjátadón - Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a Borászok Borásza díj alapítója a díjátadó gálán kiemelte: a magyar bor egyik kitörési pontja, hogy világhírű legyen, mindenki tudjon róla, és ne csak mi, magyarok beszéljünk róla.

Elmondta, hogy a díjazott első körben ötven, majd öt jó jelölt közül került ki. De "akik benne vannak ebben az ötvenben, azok nagyon legyenek magukra büszkék" – hangoztatta Rókusfalvy Pál az MTI tudósítása szerint.
Bárdos Sarolta a díj átvételekor úgy fogalmazott: Tokajban jó bort készíteni kötelesség. Mint ahogyan az is – fűzte hozzá –, hogy ápoljuk hagyományainkat, és a világ minden részére eljuttassuk azt az üzenetet, hogy Tokajban csoda terem a szőlőtőkéken.

A Borászok Barátja díjat Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos, a Food és Wine vendégszerzője, valamints Wojciech Bonkowski borszakértő érdemelte ki.
A nyertesről
A Bodrogkeresztúrban található Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította kézműves, családi borászatként Bárdos Sarolta és Molnár Péter. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket művelik, amelyeket egykor a nagyszülők is kapáltak. Két területen, a Barakonyi- és a Csirke-mál-dűlőben összesen 7 hektár szőlőt művelnek – írja a Boon.hu.

A Tokaj Nobilis weboldalán elérhető információk szerint 2015-től minden területen bioművelésre álltak át, és a 2018-as évjárattól boraik nagy része bio/organikus minősítésű.

Évjárattól függően készítenek borokat a száraztól az édesen át az aszúig, és palackos erjesztésű pezsgőt is.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Bajban a termelők és a feldolgozók: a tejhiányból hirtelen lett tejtöbblet
2023. március 14. 11:14
A következő néhány hónap nem lesz jó időszak a tejtermelők számára.
A feldolgozók és a tejtermelők is mérsékelték a tejtermékek árait – derül ki a piaci szereplők elmondásaiból, akik szerint a háttérben az európai tejpiaci folyamatok és a fogyasztás csökkenése állnak – írja a vg.hu
Szeretjük a földigilisztákat!
2023. április 05. 13:31
A Kwizda elkötelezett a fenntarthatóság elvei mellett, és támogatja a környezetbarát technológiák kutatását, fejlesztését és innovációját. A vállalat Nova Agricultura címmel szakmai díjat alapított, és a díjhoz kapcsolódóan pályázatot hirdetett, amely idén termőtalajaink leghasznosabb lakójára, a földigilisztákra hívja fel a figyelmet.
„Nem csak a horgászok kedvence a földigiliszta, a mezőgazdaság számára is életbe vágóan fontos a meglétük. Elválaszthatatlanok attól a talajtól, amely a legfontosabb megújuló erőforrásunk”- jelentette be Czinege Erik, a Kwizda Hungary Kft. növénytáplálási és innovációs menedzsere a cég által alapított Nova Agricola díjat. A szakember az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón hozzátette, a Kwizda kiemelt figyelmet fordít a talajaink állapotára.

