Beindul a szabadföldi szamócaszezon, kezdődnek a szedd magad akciók

2020. május 13. 08:22
A hazai termés június közepéig-végéig kitart.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi szamóca a hétvégétől kezdve folyamatosan nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon, üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz, olvasható az agrárkamara webldalán.

Eper vagy szamóca?

A köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a szamócának, így – ha a továbbiakban is kedvező marad az időjárás – a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít. E hét végére várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén már országszerte elindulhatnak a „Szedd magad!” akciók is, természetesen az aktuális járványügyi előírások, korlátozások betartásával.

A szamóca szüret leglátványosabb és legpraktikusabb módja
Szüret, látványosan és okosan. Néhány praktika, amit jó tudni.
Nincsen párja a magyar szamócának

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták szájéretten szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, mely különbség ízben is megmutatkozik.

Fotó: Pixabay

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés került a piacokra, üzletekbe, majd utána április végével, május elejével a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca.

A hazai termés június közepéig-végéig kitart.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar ételek a világ legjobbjai között

2020. október 20. 09:28
A hússal készült ételek kategóriájában a töltött káposzta került az első helyre.

Berobbant az árdrágulás a piacokon: őrült áron mérik a szezon slágergyümölcsét

2021. szeptember 13. 09:57
Zalában idén szinte semmi sem termett a szilvafákon. A Göcsejben ennek ellenére idén sem maradhatott el a fatüzelésű kemencés szilvaaszalás, de amilyen hamar elkezdődött, olyan gyorsan véget is ért a szezon. Készüljünk fel, aranyárban mérik majd! De hozunk pár isteni receptet is, amelynek titkos összetevője a gyógyító aszalt szilva.