Bejelentette a FAO, milyen lesz idén a világ gabonatermése.

2024. július 08. 16:39
Rekordszintű, 2,854 milliárd tonna lehet a világ gabonatermése az idén – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb, havi előrejelzésében.
Bejelentette a FAO, milyen lesz idén a világ gabonatermése.
FAO: rekordszintű lehet a világ idei gabonatermése – Fotó: Shutterstock
 
A becsült mennyiség 7,9 millió tonnával több a júniusban vártnál és 3,6 millió tonnával múlja felül a múlt évit.
 
A világ búzatermésére vonatkozó előrejelzését 0,3 százalékkal, 789 millió tonnára növelte a FAO,  részben a kedvezőbb ázsiai terméskilátások miatt, így például Pakisztánban rekordszintű búzatermés várható.
A nyári kalászosok aratása és ideális tárolása - Ermico
Eközben Oroszországban a júniusban becsültnél kevesebb búzát takaríthatnak be az idén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.
 
A római székhelyű szervezet szerint rizsből is több lehet az idén, mint amire júniusban lehetett számítani. A FAO most azzal számol, hogy a learatott rizs mennyisége rekordszintű, 535,1 millió tonna lesz, 0,9 százalékkal meghaladva a júniusi előrejelzést.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

IV. Szentlőrinci Mezőgépnapok megnyitó

2023. augusztus 10. 15:50
Azokra a gyakori változásokra, amelyek a mezőgazdasági termelőket nap mint nap érték az elmúlt két évben, nem lehet felkészülni. Az idei nyáron a gabona és olajosnövény felvásárlási árak rendkívül alacsony szintje okoz kihívásokat – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a IV. Szentlőrinci Mezőgépnapok megnyitóján.

Biztos befutók a forró nyarakra

2023. március 10. 09:54
Klímánk egyértelműen változik, igen gyorsan, és úgy tűnik, visszafordíthatatlanul. Nem csoda, hogy szinte napról napra nő az igény a kifejezetten hőtűrő növények iránt.
A vevőket tehát úgy lehet megtartani, ha olyan növényfajokat, -fajtákat kínálunk, amelyek hosszú távon megállják a helyüket mind a termesztésben, mind a kereskedelemben, mind a kiültetésekben. Ehhez gyűjtött össze néhány megszívlelendő ötletet Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője.