Bérükről vallottak a Fülöp-szigeteki vendégmunkások: ennyit kapnak valójában a magyar gyárakban

2024. március 11. 18:08
Egy sor kedvezmény illeti meg a vendégmunkásokat, a munkaközvetítő pedig sok mindent kifizet helyettük.
Bérükről vallottak a Fülöp-szigeteki vendégmunkások: ennyit kapnak valójában a magyar gyárakban
Vegyészmérnök és más, kimondottan értelmiségi munkakörből érkező is simán beáll gyári munkára egy idegen országban, ha jobb a fizetés, mint otthon - ez derült ki a Deutsche Welle videójából, amit két, hazánkban munkát talált fülöp-szigeteki vendégmunkásról forgattak. Elhangzott, tavaly nettó 550 eurós (215 ezer forintos) keresettel csábították a filippínó munkásokat Magyarországra egy hirdetésben gyári vagy mezőgazdasági területre. A videóban megszólalt egy fülöp-szigeteki munkaközvetítő, aki szerint bár Ausztriában sokkal jobb fizetéseket kínálnak, a magyarországi munkákra is bőven van jelentkező. 
 
A riportban elmondták, hogy közvetítőn keresztül találtak a magyarországi munkalehetőségre, akik fizetik a repülőjegyüket, vízumot, biztosítást. Emellett kapnak étkezési hozzájárulást és ingyenes wifi-hozzáférést, aminek az otthon maradt rokonokkal való kapcsolattartás miatt örülnek nagyon. Azt is elmondták: szeretnek itt dolgozni, a magyarok kedvesek velük.
 
Több mint 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon, az ukránok, a szerbek és a vietnámiak mögött a 4. legtöbb dolgozó innen érkezik.
 
forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormány fenyegetése után a Mol vághatja át a gordiuszi csomót üzemanyag fronton

2024. április 30. 16:07
A nagykereskedelmi árrés mérséklése lehet a megoldás a kormány és az üzemanyag-kereskedők közötti vitában.

Májustól jöhet a 49 eurós országos havibérlet Németországban

2023. február 02. 15:02
Ismét kedvezményes bérletet vezetnek be a helyi és a térségi közösségi közlekedésben Németországban az általános drágulás hatásainak ellensúlyozására. A kormány szerdán elfogadott törvényjavaslata szerint a havibérlet 49 euróba (mintegy 19 ezer forint) kerül majd.
 
A Németország-menetjegy (Deutschlandticket) elnevezésű bérletet a tervek szerint májusban vezetik be, havonta fizethető és bármikor lemondható éves közlekedési bérletként.