Bioreaktorban főzik a jövő ételeit – már készül a fehérjedús krumpli

2024. augusztus 27. 15:48
Szövettenyésztéssel növelik a burgonya fehérjetartalmát.
 
A burgonya nem tekinthető fehérjenövénynek, mivel csupán 2 százalék fehérjét tartalmaz. Legalábbis eddig így volt.
 
Bioreaktorban főzik a jövő ételeit – már készül a fehérjedús krumpli
Az izraeli ReaGenics startup – a szabadtéri termesztés helyett – a növényi szöveteket beltérben termeszti, cukrokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb tápanyagokkal táplált bioreaktorokban.
 
A szövettenyésztés útján szaporított fajtáknál a fehérjetartalmat már 31 százalékra sikerült növelni, sőt az akár a 40 százalékot is elérheti (génmódosítás nélkül).
 
Bár a zárt térben történő szövettenyésztés nagyobb ráfordítást és precizitást igényel, de miért használjunk nagy kiterjedésű mezőgazdasági területet, vizet és energiát felnőtt növények termesztésére, ha ugyanazt az értéket reaktorokban, az egyre kevésbé kiszámítható időjárási kockázatoktól függetlenül is előállíthatjuk? – teszi fel a kérdést a startup.
 
Dr. Michael Kagan, a ReaGenics munkatársa szerint a növényi sejtkultúra biztosíthatja a botanikai anyagok folyamatos ellátását, kiiktatva a klímaváltozás, a politikai instabilitás, a hamisítás és a fertőzések kockázatait, gondosan ellenőrzött körülmények között és peszticidek nélkül. Arra azonban oda kell figyelni, hogy nem minden burgonyafajta szaporítható szövettenyésztéssel.
 
Az így előállatott fehérjék nemzetközi piacán jelentős szerepet játszik a „Solanic" fehérjét gyártó, francia Avebe, valamint a brit Branston vállalat. Tekintettel arra, hogy a burgonyafehérje közel áll az állati fehérjékhez, a szövettenyészéssel termesztett burgonya a fehérjeellátás egyik alapnövénye lehet, különösen az akut alultápláltságban szenvedők részére.
 
Forrás: agroinform.hu/agfundernews.com

Kapcsolódó cikkek

Árstop kivezetés

2023. február 01. 13:24
Az egy éve bevezetett árstop betöltötte szerepét; a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják
Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.
 

Több Nyírfacukor szaloncukrot hívott vissza a Lissé Édességgyár Kft.

2023. november 16. 17:51
Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt a Lissé Édességgyár Kft. visszahívta a forgalomból a „Nyírfacukor szaloncukor – többféle ízesítésben” termékeket – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.