Bioreaktorban főzik a jövő ételeit – már készül a fehérjedús krumpli

2024. augusztus 27. 15:48
Szövettenyésztéssel növelik a burgonya fehérjetartalmát.
 
A burgonya nem tekinthető fehérjenövénynek, mivel csupán 2 százalék fehérjét tartalmaz. Legalábbis eddig így volt.
 
Bioreaktorban főzik a jövő ételeit – már készül a fehérjedús krumpli
Az izraeli ReaGenics startup – a szabadtéri termesztés helyett – a növényi szöveteket beltérben termeszti, cukrokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb tápanyagokkal táplált bioreaktorokban.
 
A szövettenyésztés útján szaporított fajtáknál a fehérjetartalmat már 31 százalékra sikerült növelni, sőt az akár a 40 százalékot is elérheti (génmódosítás nélkül).
 
Bár a zárt térben történő szövettenyésztés nagyobb ráfordítást és precizitást igényel, de miért használjunk nagy kiterjedésű mezőgazdasági területet, vizet és energiát felnőtt növények termesztésére, ha ugyanazt az értéket reaktorokban, az egyre kevésbé kiszámítható időjárási kockázatoktól függetlenül is előállíthatjuk? – teszi fel a kérdést a startup.
 
Dr. Michael Kagan, a ReaGenics munkatársa szerint a növényi sejtkultúra biztosíthatja a botanikai anyagok folyamatos ellátását, kiiktatva a klímaváltozás, a politikai instabilitás, a hamisítás és a fertőzések kockázatait, gondosan ellenőrzött körülmények között és peszticidek nélkül. Arra azonban oda kell figyelni, hogy nem minden burgonyafajta szaporítható szövettenyésztéssel.
 
Az így előállatott fehérjék nemzetközi piacán jelentős szerepet játszik a „Solanic" fehérjét gyártó, francia Avebe, valamint a brit Branston vállalat. Tekintettel arra, hogy a burgonyafehérje közel áll az állati fehérjékhez, a szövettenyészéssel termesztett burgonya a fehérjeellátás egyik alapnövénye lehet, különösen az akut alultápláltságban szenvedők részére.
 
Forrás: agroinform.hu/agfundernews.com

Kapcsolódó cikkek

Közösségi kertészkedés

2023. szeptember 07. 18:15
Egyre elterjedtebb Magyarországon a közösségi kertészkedés, ráadásul ma már egy olyan trendi dologról van szó, hogy komoly várólisták vannak egy-egy ágyásra. Habár belépéskor mindenki kap egy kezdő vetőmagcsomagot, rengeteg olyan zöldség, gyümölcs és fűszernövény akad, amiket érdemes egy ilyen kisebb veteményesben úgy termeszteni, hogy az gazdaságos is legyen egy-egy családnak - tájékoztatta az Agrárszektort Megyeri Szabolcs kertészmérnök. Kiemelte, érdemes itt olyan növényeket termeszteni, amik nem rizikósak, így például paprikát, paradicsomot, kakukkfüvet, vagy akár málnát, áfonyát, fügét olyanokat azonban ne termesszünk, amelyeknek magas a növényvédelmi igénye.

Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly

2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
 
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu