Véget vethet a mézhamisításnak az EU-s megállapodás

2024. február 01. 16:43
Kedd este a Parlament és a Tanács tárgyalói előzetes politikai megállapodásra jutottak az egyes "reggeli" élelmiszerek összetételére, nevére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó szabályokról.
 
Véget vethet a mézhamisításnak az EU-s megállapodás
Erről sajtóközleményben számolt be az Európai Parlament. Mint írták: az Európai Bizottság 2023. április 21-én tett javaslatot a reggelire vonatkozó egyes irányelvek uniós forgalmazási előírásainak felülvizsgálatára a jelenlegi, több mint 20 éves előírások naprakésszé tétele érdekében. (Habár a közlemény egy szóval sem említi, de azért ne feledkezzünk el arról, hogy az egész ügy magyar kezdeményezés volt, erről itt írtunk részletesen.)
 
A közleményben az olvasható: a nem uniós országokból importált méz nagy részéről feltételezhető, hogy cukorral hamisított. Az ilyen jellegű csalások elleni küzdelem és a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében a tárgyaló felek megállapodtak abban: kötelezővé teszik, hogy a termék nevével azonos látómezőben egyértelműen fel kell tüntetni azokat az országokat, ahonnan a méz származik, ahelyett, hogy csak azt tennék közzé, hogy az EU-ból származik-e vagy sem, ami jelenleg a mézkeverékek esetében történik. Fel kell tüntetni a legalább a négy legfontosabb származási országból származó méz százalékos arányát is. Ha ez nem haladja meg az összes méz felét, a százalékokat minden országra vonatkozóan fel kell szerepeltetni.
Új szabályozás jön a mézek címkéjén fel kell majd tüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát
A megvalósíthatósági tanulmányokat követően és a csalás további korlátozása érdekében a Bizottság egyedi azonosító kódra vagy hasonló technikára tesz javaslatot, amely lehetővé teszi a méz méhészekig történő nyomon követését. Megállapodás született arról is, hogy létre kell hozni egy uniós szakértői platformot, amely adatokat gyűjt az ellenőrzések javítása, a mézhamisítás felderítése, valamint ajánlások megfogalmazása érdekében egy olyan uniós nyomon követési rendszerre vonatkozóan, amely lehetővé teszi a méz nyomon követését a termelőig vagy az importőrig.
 
A gyümölcslevek, dzsemek és marmeládok esetében a Bizottság ezen irányelv hatálybalépésétől számított 36 hónapon belül jelentést készít a felhasznált gyümölcs származási országának kötelező feltüntetéséről, adott esetben jogalkotási javaslat kíséretében. A dzsemek és lekvárok esetében az általános szabály az, hogy legalább 450 gramm gyümölcsöt kell felhasználni 1 kg lekvár előállításához (500 gramm kiváló minőségű "extra lekvár" esetében).
 
A megállapodást a Parlamentnek és a Tanácsnak még el kell fogadnia, majd az új jogszabályt kihirdetik az EU Hivatalos Lapjában, és 20 nappal később hatályba lép. Az uniós országok két évvel a hatálybalépést követően alkalmazzák majd az új szabályokat.
Az EU-ba behozott méz mintegy harmada hamisított, ipari méz | 24.hu
A megállapodás létrejöttére a Copa Cogeca, a gazdálkodók és a mezőgazdasági szövetkezetek európai érdekképviseleti szerve úgy reagált: azt örömmel fogadják, hiszen évek óta az egyik legfontosabb követelésük volt. Azt azonban sajnálattal veszik tudomásul, hogy a nyomon követhetőségi és összetételi kritériumokra vonatkozó megállapodás szerinti intézkedéseket öt éven belül, felhatalmazáson alapuló jogi aktusok útján kell elfogadni. Ahogy fogalmaztak: "Ez az intézményi lassúság ellentétben áll a méhészek helyzetével, mely gyors és hathatós intézkedéseket követel."
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Versenyben a minőségi magyar termék

2024. szeptember 10. 19:29
A Coop Rally nemcsak egy verseny, hanem egy hosszú távú kezdeményezés, amely a hazai termékek és termelők munkáját helyezi előtérbe, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy minőségi magyar termékek kerüljenek a lakosság asztalára- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agárminisztérium államtitkára a 18. alkalommal megrendezésre kerülő megmérettetés sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kényszervágóhídból húsexportőr

2023. április 03. 12:31
A Hajdúhús 2000 Kft.-t 1998. március 23-án alapították. Az idén éppen negyed százados cég alapító tulajdonosa, Papp István 68 éves, és sok szépségről és a velük együtt járó nehézségekről is tud rövid előadást tartani.
Az elmúlt 25 év elsősorban reményt adott neki a következő 25 esztendőhöz, amit már két gyereke, Zsuzsa és István visznek tovább. Az alapító kereskedelmi szakközépiskolát végzett. Amikor 1968-ban végzett, húseladóként kezdte a pályát. Ma is fejből sorolja azokat a debreceni utcákat, amikben megfordult. Kiemelkedik közülük a Kossuth utcai, ahol 13 évig tevékenykedett.