Blokkolnák a Napot az amerikaiak

2023. július 19. 12:32
Az amerikaiak azt fontolgatják, hogy a geomérnökség segítéségével blokkolnák a Napot, amivel megállítanák a Föld további felmelegedését.
Blokkolnák a Napot az amerikaiak
Az amerikai kormány egy politikai dokumentumából kiderült, hogy valóban fontolgatja a geomérnökség alkalmazását a Föld éghajlatának befolyásolására. A hírt világszerte aggodalommal fogadták. Az Európai Bizottság be akarja tiltani a geomérnökség alkalmazását, amely az időjárás módosításával jár.
 
A geomérnökség tudományos fogalom, nagy léptékű, globális hatású, előre eltervezett hatásokat okozó beavatkozás a Föld, mint fizikai rendszer működésébe. Napjainkban elsősorban a földi légkör olyan megváltoztatását értik alatta, mely a globális felmelegedés hatásait mérsékelni tudja, pl. a napsütés behatásának gyengítésével, vagy esetleg teljesen meg is szünteti.
 
Az amerikai kormány terve különböző cselekvési lehetőségeket irányoz elő, amelyek a Földet érő napsugárzás egy részének blokkolását jelentik.
Az egyik lehetőség szerint aeroszolokat juttatnának a légkörbe, amelyek lebegő részecskéi visszavernék a napfényt. Itt például a kén-dioxid levegőbe fújását fontolgatják. Ennek eredményeképpen a földgolyó homályossá váló felszínén csökkenne a hőmérséklet, és a klímaválságot kordában lehetne tartani - vetíti előre az amerikai terv.
 
A tudósok erősen megosztottak a kérdésben. A geomérnökség alkalmazásának vannak heves támogatói, de a legtöbb szakértő óvatos, rámutatva, hogy az ilyen intézkedések következményei a mezőgazdaságra és a természetre túlságosan kiszámíthatatlanok. A horribilis költségek mellett a kísérlet óriási kockázatokkal járna.
Számítások szerint ahhoz, hogy a hőmérsékletet a 2020-as szinten tartsuk, évente 5-8-szor több kén-dioxidot kellene a légkörbe juttatni, annyit amennyit például a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán kitörésekor kibocsátott. Az 1991-es kitörése rövid időre valóban csökkentette a globális hőmérsékletet. Amerikai becslések szerint a művelet évi 18 milliárd dollárba kerülne.
 
A japánok viszont kiszámolták, hogy 6700 repülőgépnek kellene naponta kén-dioxidot szállítani a sztratoszférába. Ennek az erőfeszítésnek az eredménye egy fokos hőmérsékletcsökkenés lenne!
 
Egy másik, az USA által fontolgatott forgatókönyv szerint tengervizet permeteznének a légkörbe, hogy hatalmas felhőket hozzanak létre, amelyek visszaverik a napsugarakat. Egy másik elképzelés szerint pedig nagy paravánokat telepítenének az űrbe, hogy a Földet leárnyékolják a napfénytől. Az utolsó lehetőség pedig az egész Föld felszínének fényesebbé tétele, hogy több napfényt verjen vissza. Ezt a meleg országokban az épületek fehér falainak és fényes tetőinek mintájára képzelik el.
 
Bár az amerikai ötletek a sci-fi filmek forgatókönyveire hasonlítanak, néhány elképzelés  megvalósítható. Éppen ezért a tudósok és politikusok világszerte aggodalommal figyelik az Egyesült Államok lelkesedését, hogy ezeket a terveket a gyakorlatba ültesse.
 
Az Európai Unió nem ért egyet ezekkel az elképzelésekkel, és az Európai Bizottság betiltaná az időjárás megváltoztatására és az éghajlatváltozás megállítására irányuló geomérnöki beavatkozásokat,amit azzal indokol, hogy
 
az éghajlat megváltoztatására irányuló mesterséges emberi beavatkozások elfogadhatatlan kockázatokkal járnak. Az ilyen kísérletek könnyen kicsúszhatnak az ellenőrzés alól, és katasztrofális következményekkel járhatnak.
 
Emellett az uniós hatóságok jelezték, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését és a biológiai sokféleség javulását eredményező természetes intézkedéseket részesítik előnyben.
Az Európai Bizottság nemzetközi megbeszélésekre szólított fel a geomérnökség kockázatairól és irányításáról.
 
Forrás: farmer.pl

Kapcsolódó cikkek

A versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak

2023. augusztus 14. 14:22
-jelentette ki Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján.
 
A tárcavezető kitért arra, hogy a versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak. Nagy István szerint a kormányzat elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít.

Ma van a környezetvédelmi világnap!

2023. június 05. 11:26
Tudtad, hogy 3 másodpercenként irtanak ki egy futballpályányi őserdőt?
 
A környezetünk védelme életbevágóan fontos, és mi is rengeteget tehetünk érte!
Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelmi világnapot, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire. Ezekkel a következményekkel pedig minden nap szembesülünk. A szennyezettség mértéke óriási, akár a földekre, akár a levegőre vagy a vizekre gondolunk.