Bőven van választék a húsvéti sonkából

2020. április 07. 08:17
Nem kell aggódniuk a vásárlóknak, a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére az idén is roskadoznak a húspultok a különböző húsvéti sonkáktól. Míg az egyes füstölt áruk között nemcsak árban, hanem az ízélményben is jelentős különbség lehet, élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelel az elvárásoknak.

Több ezer tonnányi sonka kerül a napokban a magyar vásárlók kosarába, és az idén is széles füstöltáru-kínálattal várják a boltok a vásárlókat: az alacsony áron kínált, úgynevezett gyors sonkától a hagyományos parasztsonkán át a csúcsterméknek számító ibérico sonkáig minden megtalálható a hazai palettán. Bár a minőség terén jelentős eltérések vannak az egyes kategóriák között, az illetékes hatóság legutóbbi vizsgálata szerint élelmiszer-biztonsági szempontból a legtöbb termék megfelel az elvárásoknak - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén ez alkalommal összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, amelyek között 21 magyar és egy szlovák gyártású termék szerepelt. Ezek között voltak sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers, hagyományos pácolással készült húsáruk és gyorspácolással előállított készítmények is.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a sonkák élelmiszer-biztonsági vizsgálatára, melynek során mikrobiológiai, toxikológiai és parazitológiai paramétereket mértek. Az ellenőrzés megnyugtató eredménnyel zárult: élelmiszer-biztonsági szempontból minden hústermék maximálisan megfelelt az előírásoknak.

A biztonság mellett az ízélményt is tesztelte a hatóság, megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát- és nátrium-klorid-tartalmát. A sótartalom szempontjából összesen négy termék akadt fenn a rostán, ezekben ugyanis a Magyar élelmiszerkönyv előírásaihoz képest kicsit több volt a só, a nitrittartalom viszont egyik termék esetén sem lépte túl a megengedett szintet.

Ugyanakkor míg a gyártási folyamatra nagy hangsúlyt helyeztek a húsüzemek, a termékek jelölésében bőven talált hiányosságot a Nébih. Az arányok beszédesek: a 22 vizsgált árunál összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat.

Mivel a füstölt sonka igencsak szezonális terméknek számít a hazai piacon, a hatósági felügyelők az előzetes kockázatbecslés alapján négy gyártónál üzemellenőrzést is tartottak. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a gyártás során betartják-e a higiéniai előírásokat a dolgozók. Egy esetben kisebb higiéniai probléma akadt, a vállalkozást ugyanakkor csupán figyelmeztették az ellenőrök.

Mivel az idei húsvét a koronavírus-járvány miatt rendhagyónak ígérkezik, így a szokásos teszt sem a korábban megszokott rend szerint zajlott. Az ellenőrök igyekeztek a fogyasztók számára is látható jellemzőkre fókuszálni, ezzel is segítve a választást, a szokásos kedveltségi teszt azonban elmaradt.

Ezzel együtt vásárláskor nem árt figyelmesen elolvasni a termékek címkéjét, hiszen merőben más ízélményben lesz része annak, aki egy olcsóbb, gyorspácolt árut visz haza, mint annak, aki egy hagyományos eljárással készült parasztsonkát választ.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

A tejtermékek viszik az égbe az élelmiszerárakat

2019. március 11. 08:29
Növekedett a globális élelmiszerkosár ára februárban: a FAO élelmiszerár-index 1,7%-os emelkedése 167,5 ponton állt meg. 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken.

Drága szupertej hódít a hazai boltokban: egyre többen veszik a hagyományos helyett

2021. augusztus 18. 08:33
Gyerekkorunk egyik kedvenc itala, a tej mára már igen megosztóvá vált az emberek között. A mai napig sokan vallják azt, hogy nagyon fontos a tej és tejtermékek fogyasztása, főleg akkor, ha szervezetünk még fejlődésben van. Ez talán nem meglepő, hiszen vitaminok, fehérjék és az emberi szervezet számára fontos anyagok is megtalálhatóak benne. Vannak azonban olyanok is, akik szerint vissza kellene venni a tejfogyasztásból. Az ehhez a réteghez tartozók azt vallják, hogy érdemes lenne leredukálni a mennyiségeket, illetve egyre többen vannak olyanok is, akik inkább növényi italokra és termékekre cserélik a hagyományos élelmiszereket – utóbbit azzal indokolják, hogy ezzel nagymértékben hozzájárulhatunk bolygónk helyzetének javulásához. Az Agrárszektor utánajárt, hogy ez valóban így van-e.