Brazíliában egy kéthektáros beltéri farm évi 112 tonna búzát képes előállítani

2023. október 25. 17:50
Minimális öntözővíz és növényvédő szer felhasználás mellett.
 
A 100% Livre nevű brazíliai vállalat egy beltéri farmon és az Embrapa brazil kutatási szervezet  szaktanácsaira támaszkodva – öt szinten – rövid tenyészidejű búzafajta termesztését kezdte el – írja a hortidaily.com
Brazíliában egy kéthektáros beltéri farm évi 112 tonna búzát képes előállítani
A zárt tér és a kontrollált atmoszféra teljesen kizárja a kedvezőtlen időjárás és a kártevők támadása miatti károkat 
 
Három hónapos tenyészidővel (azaz évi négy ciklussal) és hektáronként 2,8 tonnás terméssel számolva ez összesen 112 tonna búzát jelent.
 
Az első évi kísérletek nagyon pozitív eredményt mutattak, és mindezt minimális öntözővíz és növényvédőszer-felhasználás mellett lehet elérni, ugyanakkor a szemtermés kiváló minősége is garantálva van.
 
Természetesen a hektáronkénti költségek is jóval magasabbak a szabadföldi termesztéshez viszonyítva, ám ott legfeljebb harmad- vagy negyedrésznyi termésátlagot lehet elérni, így a jelentős többlettermés feltehetően bőven fedezi a magasabb költségeket.
 
A módszer különösen ajánlatos lehet olyan országok számára, amelyek elegendő pénzzel rendelkeznek a finanszírozáshoz, a lakosság teljes kenyérgabona szükségletét azonban valamilyen oknál fogva nem tudják garantálni (Brazília tipikusan ilyen ország).
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a fiatal erdők állománynevelését támogató pályázati felhívás

2024. június 24. 14:43
Csaknem 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű pályázati felhívás a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretei között - jelentette be Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

„Ha elvégezzük a mindennap ránk bízott feladatot, akkor az áldás is meglesz”

2023. augusztus 15. 21:19
Nagy István, Magyarország agrárminisztere, a napokban rendezett Martosi Szabadegyetemen tartott fórumon osztotta meg a felvidéki gazdálkodókkal agrárpolitikai tapasztalatit. Mint hangsúlyozta, e tekintetben nincs akkora különbség a két ország között, mint egyesek gondolják.