Brüsszeli gazdatüntetés hétfőn: rendőrattak lett a vége + videó

2024. február 27. 15:35
Több mint ezer traktorral vonultak fel a termelők, azt követelve, hogy az Unió vezetése hozzon megfelelő döntéseket az agráriumban dolgozók megsegítésére. Brüsszel mellett több európai nagyvárosban is tiltakozó-akciókat tartottak.
 
Traktorokkal torlaszolták el Brüsszel utcáit a gazdák, hidak tetejéről gabonát szórtak, és az Uniót bíráló feliratokkal hívták fel a figyelmet a gondjaikra.
Brüsszeli gazdatüntetés hétfőn: rendőrattak lett a vége + videó
A tüntetők a bürokratikus akadályok, a kereskedelmi megállapodások, a megélhetési nehézségek és az ukrán gabonaimport miatt döntöttek úgy, hogy ismét a belga fővárosban demonstrálnak.
 
"Ismét itt vagyunk Brüsszelben, mezőgazdasági termelők vagyunk. Az Európai Unió nem hallgatja meg a követeléseinket. Tisztességes bérekhez akarunk jutni. Dolgozunk, mi termeljük meg az ételt, de nem tudunk belőle megélni. Az árak és a termelési költségek nem arányosak. Követeljük az EU-tól, hogy lépjen fel a kérdésben" - mondta egy tüntető.
Videón a brüsszeli káosz, a gazdák áttörték a rendőrségi barikádokat
A tüntető gazdák több helyen gumikat és szalmabálákat égettek és többször összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyúkat és könnygázt vetettek be ellenük.
 
Az agráripari dolgozók demonstrációjukat a mezőgazdasági miniszterek találkozójára időzítették, mivel tőlük várják a megoldást.
 
"A tanács elismeri a gazdák aggodalmait. Az új intézkedések jelentik majd az első konkrét lépéseket ahhoz, hogy európai szinten gyorsan reagáljunk a mezőgazdasági termelők aggodalmaira. A testület úgy véli azonban, hogy ez nem elég. Felkéri ezért az Európai Bizottságot, hogy ezeket az intézkedéseket egészítse ki újakkal. Valójában az adminisztratív terhek csökkentése lehet az egyik megoldás" - hangsúlyozta a belga agrárminiszter.
 
A tervek szerint az unió mentesítené a termelőket az ellenőrzések alól, ha a gazdaságukban rendkívüli, előre nem látható események történnek. Döntés azonban még nem született az ügyben.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Óriási siker: először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat

2023. október 25. 17:42
Az ENSZ fenntarthatósági céljait legjobban támogató edukációs programnak választották a Tehetsz méh többet! kezdeményezést.
 
Először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat a Golden World Awards versenyen, és lett 2023-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljait legjobban támogató edukációs kampány a világon.