Brutális leépítéseket készít elő a Volkswagen

2024. szeptember 11. 21:09
A történelmi lépés hat németországi autógyárat érintene. A Volkswagen ehhez több évtizedes foglalkoztatási garanciákat rúgna fel, amely felháborította a szakszervezeteket.
Parázs hangulatú munkásgyűlésen védte meg szeptember 4.-én a Volkswagen vezetése a hamarosan végrehajtandó durva megszorításokat, amelyekkel a konszern az elektromos átállás lassulására és a kereslet megroppanása reagál. A dolgozók szerint a Volkswagen tehetetlen vezetőinek kellene mielőbb szedniük a sátorfájukat.
 
Brutális leépítéseket készít elő a Volkswagen
Több gyárat is bezárhat, ezreket bocsáthat el a Volkswagen / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP
 
A Volkswagen szeptember 10.-én, kedd este közölte, hogy hat németországi üzemében eltöröl egy sor munkaszerződést, köztük a 2029-ig szóló munkahelyi garanciákat is, amellyel jövő évtől egy óriási leépítési hullámot helyezett kilátásba. Az autóipari szakszervezetek pedig bejelentették, hogy mindent meg fognak tenni a terv leállításért.
 
Európa vezető autógyártója a költségcsökkentés miatt több évtizede fennálló foglalkoztatási garanciákat tervez megszüntetni, megalapozva egy jelentős méretű leépítést több üzemében is, amivel megpróbál előretörni az olcsóbb ázsiai márkákkal folytatott versenyben.
 
A lépés hónapok óta tartó szakszervezeti vitákat követne, és azzal fenyeget, hogy a Volkswagen a 87 éves története során először németországi gyárakat zárna be – ennek híre a globális autóipart és a német kormányt is sokként érte.
 
Lehetővé kell tennünk a Volkswagen számára, hogy hazájában is versenyképes szintre csökkentse a költségeket, és azt, hogy saját erőforrásainkat az elavult üzemek helyett új technológiákba és termékekbe fektethessük be – kommentálta a terveket Gunnar Kilian, a vállalat munkaügyi igazgatója a Reutersnek. Hozzátette, hogy a munkaszerződések körüli bizonytalanság ellensúlyozására a vállalat felajánlotta a bértárgyalások előrehozását.
 
A bejelentett tárgyalásoknak október közepén kellett volna megkezdődniük, a szakszervezetek pedig már előre bejelentették, hogy november végétől országos sztrájkokra is lehet számítani. A leépítési fenyegetések miatt azonban a vita akár már ebben a hónapban is megkezdődhet.
 
A Volkswagen dolgozóit képviselő IG Metall szakszervezet vezetése megígérte, hogy hevesen ellenáll az elbocsátásoknak és a gyárbezárásoknak, a vállalat rossz állapotáért pedig a felső vezetőket és az elhamarkodott befektetéseket okolta.
 
Az IG Metall felajánlotta, hogy a gyárbezárások helyett a vállalat fontolóra vehetné a négynapos munkahét bevezetését – a béremelésekről azonban így sem hajlandók letenni.
 
Rájár a rúd a Volkswagenre
A vállalat évek óta pénzügyi problémákkal küzd, mivel a gazdaságot nyomó lassú növekedés és a magas energiaárak, valamint a kínai piaccal folytatott kereskedelmi verseny keményen próbára teszik a német ipari modellt.
 
Az autógyártó és a szakszervezet közti tárgyalások azonban egy meglepő okból is sürgőssé váltak: ha nem tudnak megegyezni időben, akkor lejárnak a jelenlegi szerződések, a dolgozók számára pedig az 1994 előtt érvényes kiváltságok lépnének hatályba. Ez a szerződés pedig harminc évvel később sokkal előnyösebbé vált az alkalmazottak számára, mivel az inflációt követve magában foglalna
  • jelentős béremeléseket az összes dolgozónak;
  • karácsonyi jutalmat és kiegészítő szabadságpénzt;
  • valamint sokkal magasabb prémiumokat a túlórákért.
Ez pedig szinte elengedhetetlenné tenné a vállalatnak, hogy elbocsássa munkaerejének egy jelentős százalékát.
 
A Volkswagen vezetése túl korán mutatta meg a lapjait, így most kénytelenek lesznek kompromisszumot találni. Ha lejárnak a szerződéseink, hiába rúgnak ki rengeteg embert, ha az itt maradók költségei kiegyenlítenék a költségeket – figyelmeztetett Daniela Cavallo, a dolgozói tanács vezetője.
 
forrás:vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Tájidegenek a napelemek? Már nem, itt a forradalmi megoldás!

2024. május 16. 18:16
Egy berlini napelemes vállalkozás agri-fotovoltaikus (Agri-PV) rendszereinek teherhordó acél alkatrészeit megújuló nyersanyagokkal, len- vagy farosttal helyettesíti.

Munkavédelem a kereskedelemben és a vendéglátóiparban

2024. augusztus 05. 19:08
2024. júliusában a Nemzetgazdasági Minisztérium aktualizálta "A kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek biztonsága" című munkavédelmi kiadványát, amely a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült el.