Brutális mennyiségű élelmiszer végzi a szemétben

2016. október 19. 08:36
Az előttünk álló évek egyik legjelentősebb feladata a Föld növekvő népességének egyre szűkösebb természeti erőforrások melletti megfelelő élelmezése. Az élelmezés-biztonság növelésének egyik legésszerűbb eszköze az élelmiszerpazarlás és veszteség mértékének visszaszorítása.

E témában folytatott tárgyalásokat Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Párizsban a francia mezőgazdasági minisztérium Élelmiszeripari Főigazgatóságának vezetőivel, Patrick Dehaumont vezérigazgatóval, valamint Vincent Gitz igazgató-helyettessel. A téma megvitatásának további aktualitást adott, hogy épp az elmúlt hétvégén, október 16-án ünnepeltük a magyar kezdeményezésre életre hívott Élelmezési Világnapot, ami egyben az élelmiszer-pazarlás elleni világnap is.

 

 
 
 

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada megy veszendőbe. A probléma megoldása összetett, amely globális, európai és nemzeti szinten egyaránt összefogást kíván.

Magyarország elkötelezett az élelmiszerpazarlás mennyiségének csökkentése mellett. A Földművelésügyi Minisztérium a NÉBIH-el közösen tervezi egy környezeti és gazdasági fenntarthatóságot szolgáló program elindítását, amellyel csökkenthető lenne a hazai háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége. Egy hatékony kampány mindössze 1-2 év leforgása alatt akár 8 százalékkal is mérsékelheti a háztartásokban kidobott élelmiszerek mennyiségét. Magyarországra vetítve mindez 15 milliárd forint megtakarítást eredményezne, amely teljes egészében a családoknál maradna.

élelmiszer pazarlás

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik – fotó: iStock

A Zsigó Róbert államtitkár vezette magyar delegáció a kétévente megrendezett SIAL Párizs nemzetközi élelmiszeripari kiállításra is ellátogatott, amely a világ egyik legrangosabb és legnagyobb élelmiszeripari seregszemléje. A kizárólag az élelmiszeripari szakma képviselői számára megrendezett kiállítás immár 50 éves múltra tekint vissza. A részvétel az itt kiállítóknak elsősorban kijutást jelent a világ exportpiacára és csak másodsorban szól a francia piacról. A legutóbbi rendezvényen, 2014-ben a világ 105 országából 6.300 kiállító mutatkozott be, 85 százalékuk külföldi volt.

Az Agrármarketing Centrum 2016-ban jelentős magyar nemzeti megjelenést szervezett a SIAL Párizs kiállításon, amelynek célja elsősorban a nemzetközi szakközönség előtti bemutatkozás, valamint a vevőkapcsolatok ápolása. Az október 20-áig tartó kiállításon 25 magyar cég vesz részt.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Szélsőséges régiós különbségek a zöldség- és gyümölcstermésben

2017. július 28. 08:34
Nyári mezőgazdasági munkák 2017. július 17-i állapotáról adott ki összegzést az Agrárgazdasági Kutató Intézet a NAK által begyűjtött adatok alapján.

Új munka- és pihenőidő, munkavédelmi, cafeteria szabályok érkeznek

2016. december 08. 09:18
Az alábbiakban táblázatos formában összegezzük a legfontosabb jogszabályi változásokat a foglalkoztatás területén. (Az Mt. a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv.-t, a Met. a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV.tv.-t, az Mvt. az 1993. évi XCIII.tv-t, míg a MüM rendelet az Mvt. végrehajtási rendeletét jelentik.)