Brutális mennyiségű élelmiszer végzi a szemétben

2016. október 19. 08:36
Az előttünk álló évek egyik legjelentősebb feladata a Föld növekvő népességének egyre szűkösebb természeti erőforrások melletti megfelelő élelmezése. Az élelmezés-biztonság növelésének egyik legésszerűbb eszköze az élelmiszerpazarlás és veszteség mértékének visszaszorítása.

E témában folytatott tárgyalásokat Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Párizsban a francia mezőgazdasági minisztérium Élelmiszeripari Főigazgatóságának vezetőivel, Patrick Dehaumont vezérigazgatóval, valamint Vincent Gitz igazgató-helyettessel. A téma megvitatásának további aktualitást adott, hogy épp az elmúlt hétvégén, október 16-án ünnepeltük a magyar kezdeményezésre életre hívott Élelmezési Világnapot, ami egyben az élelmiszer-pazarlás elleni világnap is.

 

 
 
 

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada megy veszendőbe. A probléma megoldása összetett, amely globális, európai és nemzeti szinten egyaránt összefogást kíván.

Magyarország elkötelezett az élelmiszerpazarlás mennyiségének csökkentése mellett. A Földművelésügyi Minisztérium a NÉBIH-el közösen tervezi egy környezeti és gazdasági fenntarthatóságot szolgáló program elindítását, amellyel csökkenthető lenne a hazai háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége. Egy hatékony kampány mindössze 1-2 év leforgása alatt akár 8 százalékkal is mérsékelheti a háztartásokban kidobott élelmiszerek mennyiségét. Magyarországra vetítve mindez 15 milliárd forint megtakarítást eredményezne, amely teljes egészében a családoknál maradna.

élelmiszer pazarlás

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik – fotó: iStock

A Zsigó Róbert államtitkár vezette magyar delegáció a kétévente megrendezett SIAL Párizs nemzetközi élelmiszeripari kiállításra is ellátogatott, amely a világ egyik legrangosabb és legnagyobb élelmiszeripari seregszemléje. A kizárólag az élelmiszeripari szakma képviselői számára megrendezett kiállítás immár 50 éves múltra tekint vissza. A részvétel az itt kiállítóknak elsősorban kijutást jelent a világ exportpiacára és csak másodsorban szól a francia piacról. A legutóbbi rendezvényen, 2014-ben a világ 105 országából 6.300 kiállító mutatkozott be, 85 százalékuk külföldi volt.

Az Agrármarketing Centrum 2016-ban jelentős magyar nemzeti megjelenést szervezett a SIAL Párizs kiállításon, amelynek célja elsősorban a nemzetközi szakközönség előtti bemutatkozás, valamint a vevőkapcsolatok ápolása. Az október 20-áig tartó kiállításon 25 magyar cég vesz részt.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának felhívását a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban

2018. július 30. 07:53
A szokatlanul nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, a nyári napokon várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel a Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőséghullámok veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. 

„Legyen szexi a mezőgazdaság!”

2018. október 25. 07:50
Ez az agráriumban dolgozó munkáltatók célja. Fontos, hogy a fiatalok ne a gumicsizmával és a trágyalapátolással azonosítsák a mezőgazdaságot. Ugyanis, bár adott esetben ez is az „üzlet” része lehet, ennél mára jóval többről van szó, például gépesített, technológiailag fejlett precíziós mezőgazdaságról. Az agrárium területén is fennálló jelentős munkaerőhiány csökkentéséhez most kell lépni, emelték ki a szakemberek az Agroinform és a HR Portal által rendezett AgroHR konferencián.