Cél az élelmiszerek minőségének emelése

2017. november 09. 08:17
A kormány Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájának célja, hogy egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek kerüljenek az asztalunkra, s ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása, fogyasztása során a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson - mondta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XII. Növényorvosi Napon, Gödöllőn.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazó 20 pontos akcióterv 2017 nyarán született meg.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az élelmiszerlánc-biztonság alapvető kérdése a növények termesztését fenyegető károsítók elleni védekezés. A más földrészekről érkező károsítók különösen veszélyeztetik a környezetet. A globális kereskedelem és az éghajlatváltozás következtében pedig jelentősen megnőttek ezeknek a kockázatai. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy korszerűsíteni és fejleszteni kell a termékek Európai Unión belüli forgalmazására vonatkozó eszközöket – mint például a növényútlevél, a védett zónák – és további forrásokat kell biztosítani ezek alkalmazására.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az államtitkár arról is szólt, hogy a növényvédő szerek maradékai a kémiai élelmiszerlánc-biztonság egyik legfontosabb kockázati tényezőjévé válhatnak, ezért biztosítani kell a növényvédő szerek folyamatos ellenőrzését.  Ezentúl olyan termesztéstechnológiai rendszerek elősegítésére van szükség, amelyek a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére alkalmasak.  Aláhúzta, egy a környezet és az egészség védelmét maximálisan szem előtt tartó, egészséges termékeket előállító integrált gazdálkodási rendszer kidolgozására és elterjesztésére van szükség.

Nagy István örömtelinek nevezte, hogy elindult a növényvédelmi előrejelző hálózat kiépítése.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fel kell készülni arra, hogy egyre több helyen drágul a kenyér

2017. augusztus 25. 08:04
Szeptembertől 5-10 százalékkal emeli a kenyérféleségek és más termékei árát a Lipóti Pékség a munkabérek növekedése miatt. Más cégek szerint a lisztárak emelkedése is kenyérdrágulást vonhat maga, de számos sütőipari vállalkozás egyelőre kivár az árnöveléssel.

Az újdonságokat el kell juttatni minden gazdához

2018. április 16. 10:27
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2018. április 18-20. között Szófiában rendezi meg az e-mezőgazdaságról szóló fórumát. A szervezet szakértője szerint hagyni kell a gazdákat új utakra lépni.