Cél az élelmiszerek minőségének emelése

2017. november 09. 08:17
A kormány Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájának célja, hogy egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek kerüljenek az asztalunkra, s ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása, fogyasztása során a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson - mondta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XII. Növényorvosi Napon, Gödöllőn.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazó 20 pontos akcióterv 2017 nyarán született meg.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az élelmiszerlánc-biztonság alapvető kérdése a növények termesztését fenyegető károsítók elleni védekezés. A más földrészekről érkező károsítók különösen veszélyeztetik a környezetet. A globális kereskedelem és az éghajlatváltozás következtében pedig jelentősen megnőttek ezeknek a kockázatai. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy korszerűsíteni és fejleszteni kell a termékek Európai Unión belüli forgalmazására vonatkozó eszközöket – mint például a növényútlevél, a védett zónák – és további forrásokat kell biztosítani ezek alkalmazására.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az államtitkár arról is szólt, hogy a növényvédő szerek maradékai a kémiai élelmiszerlánc-biztonság egyik legfontosabb kockázati tényezőjévé válhatnak, ezért biztosítani kell a növényvédő szerek folyamatos ellenőrzését.  Ezentúl olyan termesztéstechnológiai rendszerek elősegítésére van szükség, amelyek a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére alkalmasak.  Aláhúzta, egy a környezet és az egészség védelmét maximálisan szem előtt tartó, egészséges termékeket előállító integrált gazdálkodási rendszer kidolgozására és elterjesztésére van szükség.

Nagy István örömtelinek nevezte, hogy elindult a növényvédelmi előrejelző hálózat kiépítése.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar görögdinnye külföldön is népszerű

2016. július 20. 07:56
A magyar görögdinnye és a mag nélküli dinnye is népszerű az export piacokon, főként Németországba, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába és a Skandináv államokba szállítják - mondta a földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán.

Románia jóval több élelmiszert exportál

2018. május 16. 14:04
Románia tavaly 6,23 milliárd euró értékben exportált élelmiszert, ami 4,6 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az élelmiszer behozatalának értéke viszont kétszer gyorsabb ütemben, 9 százalékkal 7,1 milliárd euróra emelkedett.