Csak az a szép zöld gyep...

2023. február 03. 13:49
Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.
 
Az első felhívás keretében épületenként akár 3 millió forint támogatást is el lehet nyerni arra, hogy a lakóközösségek zöldebbé tegyék belső udvaraikat. A pályázaton olyan fővárosi társasházak, lakásszövetkezetek vehetnek részt, amelyek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek.
Bár Budapesten kevés a lehetőség az új zöldfelületek létrehozására, azt a kevés helyzetet érdemes megragadni.
Csak az a szép zöld gyep...
Különösen a nyári hónapokban válhatnak „sivataggá” az intenzíven beépített belvárosi részek, de az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét. Minél több ház udvara zöldül ki, annál elviselhetőbbé válik az élet a városban.
 
Az Égig Érő Fű pályázat a főváros uniós ciklushoz igazított zöldinfrastruktúra-akcióterve, a Radó Dezső Terv részeként látott napvilágot. Kifejezetten olyan belvárosi "gangos" társasházak számára hirdetik meg, ahol az egyetlen esély a zöldítésre a belső udvar feltörése. Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt. Az önkormányzat pénzzel, szaktudással és segédanyagokkal támogatja a lakóközösségek zöldítési törekvéseit a belvárosi hősziget csökkentése és az egészségesebb környezet érdekében. A pályázókat 800 ezer és 3 millió forint közötti összeggel támogatják, a beadott pályázatokat szakértő zsűri bírálja el. A jelentkezés határideje március 3-a. A részletek itt találhatók: http://egigerofu.budapest.hu
 
A decemberben zárult „közösségi költségvetés” ötletpályázatának egyik győztes projektje a homlokzatzöldítés, amit összesen ötven millió forinttal kíván támogatni a Fővárosi Önkormányzat.
Nemcsak a belvárosi társasházakat invitálja zöldítésre, hanem mindazokat a budapesti családi házakat, társasházakat, lakásszövetkezeteket, intézményeket, amelyek elköteleznék magukat a vertikális kertek, a homlokzatok zöldítése mellett.
 
A támogatás feltétele, hogy zöldítésre kiválasztott fal közterülettel határos legyen. Beültetését az önkormányzat szakcége végzi el a tulajdonosok engedélyével és az építésügyi, műemlékvédelmi, valamint egyéb hatósági előírásokat betartva. A pályázóknak pedig annyit kell vállalniuk, hogy minimum öt évig gondoskodnak a zöld homlokzat fenntartásáról. Jelentkezni február 28-ig lehet. További részletek itt olvashatók: http://homlokzatzoldites.budapest.hu 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben a szakszervezetek kereshetőségi joga!

2024. augusztus 05. 19:02
2024. augusztus elsején a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a LIGA Szakszervezetek az alábbiakban olvasható kezdeményezéssel fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A javaslat célja a kollektív jogérvényesítés lehetőségeinek fejlesztése és a vonatkozó jogszabályok korrekciója, annak érdekében, hogy a szakszervezetek zökkenőmentesen tudjanak élni a jogorvoslat lehetőségével abban az esetben, ha a munkáltató megsérti a kollektív szerződésben foglaltakat vagy a megállapodás érvénytelen rendelkezést tartalmaz.

Üzemi tanácsok, szakszervezetek – tegyük helyre, mi mit jelent!

2024. június 28. 21:25
Amikor munkatársakkal beszélgettünk, több esetben derült fény arra, hogy hiányosak vagy tévesek azok az információk, amit az üzemi tanácsról vagy éppen a szakszervezet feladatköréről tudnak. Bár a hazai jogrendben és az évek során Magyarországon kialakult gyakorlat szerint nincsenek éles határok a szakszervezetek és az üzemi tanácsok között, mégis fontos elmondani, hogy két, jogilag, szervezetileg, feladat- és hatáskörileg teljesen elkülönülő szervezetről beszélhetünk.