Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba

2023. július 31. 12:31
Átlagon felüli termés lehet idén a csemegekukoricában, bár a hűvösebb tavasz miatt csak július második felében kezdődhetett el a betakarítás. A termelőknek a növekvő költségek és az erősödő kínai konkurencia okozhat gondot.
 
A Somogyban 8 hektáron csemegekukoricát termesztő Fentős Zsolt a Sonline.hu hírportálnak elmondta, hogy márciusban és a közelmúltban is vetettek, de a szokatlanul hűvös tavasz miatt a szezon csaknem egy-két héttel később kezdődött meg. 21 napra keltek ki a vetések, a termés viszont jónak mondható, a minőség és a mennyiség is kiváló.
Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba
Ma (július 30.) a Budapesti Nagybani Piacon 200–220 forintért kínálják a hazai I. osztályú csemegekukorica darabját, míg a boltokban 300–400 forint közötti árakkal találkozhatunk. A drágulás ellenére alighanem idén is sokan fogyasztják majd, és ha nyáron lesznek hűvösebb periódusok, akkor akár október végéig kitarthat a szezon.
 
A termelők idén nem panaszkodhatnak a piaci helyzetre, a feldolgozók az év elején minden eddiginél magasabb áron kötöttek szerződést a gazdákkal, sok esetben előleget és öntözési prémiumot kínálva a termelőiknek – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.
Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba
Hazánk a világ egyik legnagyobb csemegekukorica termelő országa, a feldolgozott termékek piacán is nagyhatalomnak számítunk. A múlt év azonban változást indíthatott el, az európai uniós piacra ugyanis – a rossz termés miatti termékhiány okán – betörtek a kínai feldolgozók. Azt, hogy ennek milyen hatásai lesznek a későbbiekben a csemegekukorica piacára, egyelőre nem lehet megbecsülni. Nagy versenyelőnyünk, hogy a délkelet-ázsiai termény beltartalmi értékei és íze messze elmarad a magyar csemegekukoricáétól.
 
Ha otthon termesztünk csemegekukoricát, akkor van egy trükkje a betakarítás ideális időpontjának. Egy szemet körömmel karcoljunk meg, és ha tejszerű folyadékot ereszt, akkor érett, mehet a fazékba.
 
forrás. agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

A támogatás lehívásához jól fog jönni ez az újítás

2023. április 19. 11:36
Új verzió érhető el a mobilGAZDA applikációra. Az alkalmazásban készített georeferált fényképek betölthetőek lesznek az egységes kérelem benyújtó felületén.
 
Az alkalmazás új verziója számos kényelmi változtatást, technikai és felületi módosítást tartalmaz; a felületen kisebb dizájnváltásra is sor került, olvasható a Magyar Államkincstár hírei között.

Kijev a vámok és kvóták végleges feloldását akarja elérni

2024. március 05. 15:51
Szerintük az ukrán agrártermékek nem okoznak kárt az uniós piacnak.
 
Az Európai Uniónak hosszú távú hozzáférést kell biztosítania piacához az ukrán élelmiszergyártók számára ahelyett, hogy mindig csak egy évre hosszabbítják meg az engedélyeket, és így a döntés a politikai helyzet kegyelmére van bízva, sürgette egy magas rangú kijevi illetékes hétfőn – írja a vg.hu.