Új technológia, amely megmentheti a méheket

2023. június 28. 16:16
Világszerte csökken a méhek száma, ennek kiküszöbölésére egy izraeli vállalat olyan technológiai megoldást fejlesztett ki, amely helyreállíthatja a méhpopulációkat.
 
A nettomorrow.hu beszámolója szerint a méhek létfontosságúak a világ élelmiszerellátása, valamint a biológiai sokféleség és az ökológiai egyensúly megőrzése szempontjából. Becslések szerint az általunk fogyasztott gyümölcsök és zöldségek csaknem egyharmada a méhek beporzásától függ. Ám a méhpopulációk a világ nagy részén csökkenőben vannak. Az éghajlatváltozás miatt a virágok a szokásosnál korábban, vagy később nyílnak, így a méheknek kevesebb táplálékforrás áll rendelkezésükre a megfelelő időben.
Új technológia, amely megmentheti a méheket
A méhek élőhelye a mezőgazdasági termelés intenzívebbé válása, a környezetszennyezés és más környezeti károk miatt csökken. Az Egyesült Államokban a mézelő méhpopulációk 1950 óta 60%-kal csökkentek, Európában pedig 12 vadon élő méhfaj kritikusan veszélyeztetett.
 
Egy izraeli vállalat most olyan innovatív technológiai megoldást mutatott be, amely segíthet a méhpopulációk helyreállításában. A Beewise megépítette a világ első autonóm méhkaptárát – egy napenergiával működő élőhelyet, amely akár 40 méhcsalád befogadására is alkalmas.
 
A kaptár belső terében kamerák, robotkarok és érzékelők rendszere található, amelyek ugyanazokat a munkafázisokat végzik el, amiket egy méhész is megcsinálna.
 
A mesterséges intelligencia segítségével az automatizált méhkaptár képes optimalizálni az ideális hőmérsékletet és páratartalmat, tápanyaggal ellátni a családokat, figyelni a kártevőket, megakadályozni a rajzás kialakulását és még sok minden mást.
 
Képes továbbá felismerni, hogy a keretek mikor telnek meg, majd amint a mézzel teli tartály eléri a teljes kapacitást, figyelmezteti a tulajdonost, hogy jöjjön és ürítse ki. A vállalat szerint így 200%-kal több méz nyerhető, javul a méhcsaládok túlélési aránya, és 90%-kal csökken a kézi munkaigény.
 
Egy ilyen "Beehome" havi 400 dollárért bérelhető, amely magában foglalja az ingyenes beállítást és karbantartást. A felhasználó a Beehome-ot a mobiljára vagy más eszközére telepített alkalmazáson keresztül felügyelheti és irányíthatja.
 
2020 novemberében a Beewise elnyerte a TIME Magazine Best 2020 innovációs díját az AI kategóriában. A Fast Company amerikai üzleti magazin a Beewise-t a világ első autonóm méhkaptárának megalkotásáért a 2021-es év leginnovatívabb vállalatainak listáján az első helyre sorolta Európa, Közel-Kelet és Afrika kategóriában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Betilthatják az élelmiszerekkel érintkező műanyag, és műanyag bevonattal rendelkező csomagolásokat

2024. február 19. 16:21
Egészségügyi aggályok merültek fel, különösen az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban.
 
A BPA és egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való betiltására vonatkozóan az Európai Bizottság véleménynyilvánítási időszakot indít február 9-től kezdődően. A betiltásról szóló rendelettervezet négy héten át (2024. március 8-ig) kommentálható online formában – írja a Nébih.
 

Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig

2023. január 27. 17:50
Idén kettő dolgot nem lehet csinálni a mezőgazdaságban: megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.
 
Erről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt az AGROmashEXPO keretében szervezett szántóföldi szakmai napon. Mint mondta, az egységes kérelem beadásához tartalmilag már nagyrészt összeálltak a szükséges rendeletek, amelyek márciusban fognak megjelenni. A szakmai tartalom azonban már előbb, február elején megismerhető lesz.
 
Egy rendeletben jelennek majd meg az alaptámogatás (BISS), a visszaosztó támogatás (CRISS) részletei és az átmeneti nemzeti támogatások alapelvei.