Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában
2024. április 23. 14:22
Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.
A sütőipar világszerte különböző adalékokkal igyekszik a kényér tápértékét, eltarthatóságát, ízét és nem utolsósorban előállítási költségeit javítani. A graincentral.com hírportál tájékoztatása szerint, Nyugat-Ausztráliában a Wide Open Agriculture (WOA) vállalat kísérleteket végzett csillagfürttel dúsított kenyér készítésével és piacra dobásával.

A csillagfürtben sok a fehérje és a rost – fotó: pixabay.com
Michael Skinner, a WOA vezérigazgatója elmondta, hogy a termék egyedülálló összetételű, magas víz- és olajmegkötő képességgel rendelkezik, valamint a tápérték növelése mellett hozzájárul a viszkozitás, a stabilitás és az ízérzet javításához.
Szakértők szerint a csillagfürt globális piaca – a növény viszonylag egyszerű és alacsony költséggel történő előállítási lehetőségei révén – 2032-ig a jelenlegi 89,9 millió dollárról évi 5,2 százalékkal növekszik.
Ebből adódóan ez a magas fehérje- és rosttartalmú termék egyre szélesebb körben áll rendelkezésre, illetve használható élelmiszerek előállítására is, sőt, már több külföldi vállalat érdeklődik az ausztrál alkalmazási lehetőség iránt.
A WOA már Németországban is rendelkezik termelő üzemmel, ez év januárjában pedig szerződést kötött a japán Nissei Kyoeki Co. céggel a csillagfürt termékek japán piacának bővítésére. A kenyérgyártásban a fehérjetartalom növeli a tápértéket, a rosttartalom pedig az emészthetőséget.
A WOA emellett tárgyalásokat folytat a Saputo, ausztráliai tejipari óriáscéggel az általa csillagfürt alapon kifejlesztett „Bountine fehérje” különböző tejipari termékekhez adalékként való alkalmazási lehetőségeiről.
A csillagfürt fogyasztásával azonban vigyázni kell, mert a csillagfürtben található lupin allergiát okozhat.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ehető tavaszi vadnövény: most érdemes zamatos turbolyát gyűjteni!
2023. március 30. 14:22
Ánizsos illatával a zamatos turbolya igazán különleges fűszernövény.
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) üde zöld színével, petrezselyemre emlékeztető leveleivel lombfakadás előtt szinte ellepi a magyar erdőket, erdőszéleket. Kora tavasszal érdemes gyűjteni, amikor a levelek még zsengék, de már ánizsos illatot árasztanak.
A kereskedőláncok vágták zsebre a hasznot, nem a fogyasztók
2024. április 02. 16:08
Az ukrán áruval szemben nem kell semmilyen politikai nyomást bevezetni, csupán életbe léptetni azt, ami az Unió belső szabályzatában megvan és velünk be is tartatják.