Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában

2024. április 23. 14:22
Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.
 
A sütőipar világszerte különböző adalékokkal igyekszik a kényér tápértékét, eltarthatóságát, ízét és nem utolsósorban előállítási költségeit javítani. A graincentral.com hírportál tájékoztatása szerint, Nyugat-Ausztráliában a Wide Open Agriculture (WOA) vállalat kísérleteket végzett csillagfürttel dúsított kenyér készítésével és piacra dobásával.
Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában
A csillagfürtben sok a fehérje és a rost – fotó: pixabay.com
 
Michael Skinner, a WOA vezérigazgatója elmondta, hogy a termék egyedülálló összetételű, magas víz- és olajmegkötő képességgel rendelkezik, valamint a tápérték növelése mellett hozzájárul a viszkozitás, a stabilitás és az ízérzet javításához.
 
Szakértők szerint a csillagfürt globális piaca – a növény viszonylag egyszerű és alacsony költséggel történő előállítási lehetőségei révén – 2032-ig a jelenlegi 89,9 millió dollárról évi 5,2 százalékkal növekszik.
 
Ebből adódóan ez a magas fehérje- és rosttartalmú termék egyre szélesebb körben áll rendelkezésre, illetve használható élelmiszerek előállítására is, sőt, már több külföldi vállalat érdeklődik az ausztrál alkalmazási lehetőség iránt.
 
A WOA már Németországban is rendelkezik termelő üzemmel, ez év januárjában pedig szerződést kötött a japán Nissei Kyoeki Co. céggel a csillagfürt termékek japán piacának bővítésére. A kenyérgyártásban a fehérjetartalom növeli a tápértéket, a rosttartalom pedig az emészthetőséget.
 
A WOA emellett tárgyalásokat folytat a Saputo, ausztráliai tejipari óriáscéggel az általa csillagfürt alapon kifejlesztett „Bountine fehérje” különböző tejipari termékekhez adalékként való alkalmazási lehetőségeiről.
 
A csillagfürt fogyasztásával azonban vigyázni kell, mert a csillagfürtben található lupin allergiát okozhat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Alig csökkentek egy hónap alatt az élelmiszerárak

2023. augusztus 08. 18:17
Júliusban 17,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az élelmiszerárak pedig átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 
Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.
A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül viszont a ruházkodási cikkek 1,4, az élelmiszerek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,5 százalékkal kevesebbe kerültek.

Kiemelt figyelmet kapnak a fenntartható agrárélelmezési rendszerek

2023. szeptember 08. 16:54
Hazánk kiemelt szerepet szán a rövidebb ellátási láncoknak, a helyi termékek népszerűsítésének, a digitalizációnak és a tudatosság növelését célzó kampányoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter.