Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában

2024. április 23. 14:22
Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.
 
A sütőipar világszerte különböző adalékokkal igyekszik a kényér tápértékét, eltarthatóságát, ízét és nem utolsósorban előállítási költségeit javítani. A graincentral.com hírportál tájékoztatása szerint, Nyugat-Ausztráliában a Wide Open Agriculture (WOA) vállalat kísérleteket végzett csillagfürttel dúsított kenyér készítésével és piacra dobásával.
Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában
A csillagfürtben sok a fehérje és a rost – fotó: pixabay.com
 
Michael Skinner, a WOA vezérigazgatója elmondta, hogy a termék egyedülálló összetételű, magas víz- és olajmegkötő képességgel rendelkezik, valamint a tápérték növelése mellett hozzájárul a viszkozitás, a stabilitás és az ízérzet javításához.
 
Szakértők szerint a csillagfürt globális piaca – a növény viszonylag egyszerű és alacsony költséggel történő előállítási lehetőségei révén – 2032-ig a jelenlegi 89,9 millió dollárról évi 5,2 százalékkal növekszik.
 
Ebből adódóan ez a magas fehérje- és rosttartalmú termék egyre szélesebb körben áll rendelkezésre, illetve használható élelmiszerek előállítására is, sőt, már több külföldi vállalat érdeklődik az ausztrál alkalmazási lehetőség iránt.
 
A WOA már Németországban is rendelkezik termelő üzemmel, ez év januárjában pedig szerződést kötött a japán Nissei Kyoeki Co. céggel a csillagfürt termékek japán piacának bővítésére. A kenyérgyártásban a fehérjetartalom növeli a tápértéket, a rosttartalom pedig az emészthetőséget.
 
A WOA emellett tárgyalásokat folytat a Saputo, ausztráliai tejipari óriáscéggel az általa csillagfürt alapon kifejlesztett „Bountine fehérje” különböző tejipari termékekhez adalékként való alkalmazási lehetőségeiről.
 
A csillagfürt fogyasztásával azonban vigyázni kell, mert a csillagfürtben található lupin allergiát okozhat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az időjárás az idén kegyesebb volt a burgonyatermesztőkhöz.

2024. június 13. 16:14
Az összkép jónak mondható: a burgonyatermő térségekben kedvezőbb volt az időjárás, mint az előző években, aminek köszönhetően korábban kezdődhetett meg az ültetés – a meleg és nem túl csapadékos időjárás miatt szépen fejlődtek a növények. A régebb óta termelők azonban tudják – okulva a saját tapasztalataikból –, hogy most már csak öntözési háttérrel célszerű belefogni a termesztésbe, főként az ország szárazabb térségeiben – írja a novenyvedoszer.hu

Megtörtént az Év Pezsgőjének zsűrizése

2023. november 09. 13:29
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének mezőgazdasági tagozata az Év Pezsgőjét díjazta egy remek hangulatú szakmai beszélgetés mellett, amelynek képkockáit az Agrotrend Csoport is természetesen lencsevégre kapta.