Mesterségesen megdrágítaná a húsok és tejtermékek árát a Világbank

2024. május 08. 13:05
Szerintük csak így érhető el, hogy kevesebbet fogyasszunk belőlük és csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.
Mesterségesen megdrágítaná a húsok és tejtermékek árát a Világbank
A Világbank szerint a gazdag országoknak csökkenteni kellene az erősen szennyező élelmiszerek iránti keresletet – fotó: pixabay.com
 
Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, – például a vörös húsok és a tejtermékek – támogatására fordított milliárdokat a jövőben inkább éghajlatbarát termékekre költsék el, segítve ezzel a baromfitenyésztők, illetve a gyümölcs- és a zöldségtermesztők munkáját – olvasható a portfolio.hu cikkében.
 
Az ajánlás egyike a bank azon javaslatainak, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik. Ezek a szektorok felelősek ugyanis az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.
 
A Világbank nettó nulla kibocsátású az agrár-élelmiszeripari rendszerről szóló terve stratégiai fontosságú pillanatban jelenik meg, hiszen a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozott országok 2025 végéig készülnek az éghajlatvédelmi terveik aktualizálására. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a tisztviselők jobban figyeljenek a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatokra, amelyeket szerintük sokáig elhanyagoltak és alulfinanszíroztak.
 
A jelentés szerint az országoknak évente 260 milliárd dollárt kell ezekbe az ágazatokba irányítaniuk ahhoz, hogy komolyan lehessen venni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett vállalásaikat.
 
A Világbank véleménye az, hogy a kormányok részben betömhetik ezt a hiányt, ha a vörös húsok és a tejtermékek támogatására szánt összegeket az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású alternatívák irányába terelik.
 
A tervezet állítása szerint az átállás az egyik legköltséghatékonyabb módja annak, hogy a gazdag országok csökkentsék az erősen szennyező élelmiszerek iránti keresletet. Lényegében ezzel az éghajlati hatásokat áraznák be az élelmiszerárakba.
 
„Az állati eredetű élelmiszerek teljes költségalapú árazása, amely tükrözné azok valódi klímaköltségeit, versenyképesebbé tenné az alacsony kibocsátású élelmiszereket" – olvasható a jelentésben, amely azt is kiemeli, hogy a növényi alapú étrendre való átállással kétszer annyi bolygót melegítő gázt lehetne megtakarítani, mint más módszerekkel.
Miluklub - Tejtermékek, tehéntej, joghurt és túró bevezetése a tipegők  étrendjébe
Leegyszerűsítve azt javasolják, hogy az államok a vörös hús – például a sertés-, a marha-, a juh-, a ló- és a vadhúsok – termelése helyett a kisebb ökolábnyommal rendelkező baromfitenyésztést támogassák, és kevesebb anyagi forrás felhasználását engednének a tejtermékek gyártásának finanszírozására is.
 
A Világbank ajánlása szerint a vörös húsoknak és a tejtermékeknek drágábbnak kell lenniük annak eléréséhez, hogy kevesebbet fogyasszunk belőlük.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

5,5 tonna dinnyét kellett kivonni a forgalomból!

2024. augusztus 12. 15:13
A Nébih a görögdinnye értékesítést ellenőrizte mind a kereskedőknél, mind a termelőknél.
 
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 görögdinnyetételt ellenőriztek július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei – közölte a hivatal.
 

Zöldségek: megjósolhatatlan, hogy lesz-e tavaszi árrobbanás

2023. február 23. 11:54
Május végéig nem lesz túlkínálat, mert az időjárás és a költségek világszerte átrendezték az ültetést és a szedést.
Véglegesen búcsút inthetünk az olcsó élelmiszerek időszakának. Naponta találkozhat a fogyasztó azzal, hogy az árak jelentősen megemelkedtek, s most éppen hiába kedveznek a piaci folyamatok az alapanyagárak csökkenésének, ezt nem biztos, hogy a vásárlói árak is azonnal követik - írja a novenyvedoszer.hu