Csodaerdőkkel és kertekkel csábít Zala

2023. június 26. 14:08
A Zalaerdő Zrt. kezelt erdőinek területe jelenleg 56 ezer hektár. Az elmúlt öt évben több mint 2364 hektár erdőfelújítást és 51 hektár erdőtelepítést végeztek. A közjóléti erdők, az erdei vasút, az erdei kiránduló- és pihenőhelyek, erdészeti erdei iskolák, tanösvények és horgásztavak létrehozásával és működtetésével egész évben várják az erdei kikapcsolódásra és ismeretszerzésre vágyókat.
 
Csodaerdőkkel és kertekkel csábít Zala
Vétyemi Ősbükkös - Fotó: Fülöp Veronika
 
Az Azáleás-völgy a zalaegerszegi Alsóerdő kedvelt kirándulóhelye. A színpompás azáleabokrok április végétől május közepéig borítják virágba a tájat. Ilyenkor „felrobban” a völgy, még az ország másik feléből is a völgybe jönnek friss levegőt szívni a látogatók. Több arborétum is található itt. A Budafai Arborétum a Göcseji-dombság kis tündérkertje, ahol számos védett növényfaj tanulmányozható, a 133-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fafaj is.
A Csácsbozsoki Arborétum az Azáleás-völgy mellett a zalaegerszegiek nagy kedvence.
A 42 hektáros bekerített területen az erdei fajgazdagság káprázatos: a laposabb részeken mocsártölgyek, mocsárciprusok találhatók, míg a domboldalakban és tetőkön tölgyesekbe, bükkösökbe érkezünk. A védett növényfajok közül egyebek mellett találkozhatunk itt a csodaszép farkasboroszlánnal és ciklámennel is.
Budafai Arborétum, Kiscsehi Fotó: Fülöp Veronika
 
A Kistolmácsi-víztározó egy ugrásra van a Budafai Arborétumtól és a Vétyemi Ősbükköstől, ahol be lehet csatlakozni a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalába is.
Kistolmácsi-tó és környéke Fotó: Varga György
 
A Vétyemi Ősbükkös a Göcseji bükktáj egyik csodaerdeje, ahol a magterület évtizedek óta kíméleti területnek számít. Így itt megfigyelhető az erdő természetes dinamikája, amely nemcsak a természetjáróknak jelent nagy élményt, hanem a szakembereknek is fontos információkat szolgáltat az erdei ökoszisztéma működéséről.
 
A Csónakázó-tó környékén, az Alsóerdőnél horgásztó, biciklis pumpapálya, kis- és nagy sétakör, erdei tornapálya, fák között kanyargó tanösvény, romantikus erdei utak, és a város fölé magasodó, 48 méter magas, olajfúrótóronyból átalakított kilátó várja a kirándulókat.
A körülötte lévő parkerdő egy igazi futóparadicsom.
A Zalakarosi Parkerdő, és a benne kialakított Csiga-túra tanösvény a slow life-mozgalom egyik színhelye, ahol lehet lassulni, csendesedni, élvezni a természetet, a nyugalmat, és kizárni a mindennapi stresszt. Az Erdészkilátóból szép időben el lehet látni a Balatonig. Nyugalom, béke és harmónia, varázslatos zalai táj, hit - talán ezekkel a szavakkal lehet leginkább leírni a Remetekertet, amelyet a hét szomszédos zalai falucska mind a magáének tekint: Nagykapornak, Misefa, Padár, Tilaj, Szentpéterúr, Nemesrádó és Orbányosfa. Az erdőrezervátum búcsújáróhely, a közelében fakadó Mária-forrásról legendákat mesélnek a környéken.
 
A több, mint száz éves kisvasúthálózat korszerűsítése az utóbbi években a fővonalon befejeződött, a szárnyvonalakon pedig a teherszállítási feladatok figyelembevételével folyamatosan zajlik.
Az iparvasúti szállítás a részvénytársaság teljes faanyagmozgatási feladatának 10%-át teszi ki. A vasútüzem kihasználtságának növelése, valamint a közjóléti tevékenységeink színesítése céljából 32 kilométer hosszon a személyforgalom előtt is megnyitotta az állami erdőgazdaság a Lenti és Kistolmács közötti pályaszakaszt.
Nagykanizsa Csónakázó-tó
 
Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét! Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Zalaerdő Zrt. legszebb területére! A szavazók között hetente nyereményeket sorsolnak ki.
 
Kapcsolódó oldalak:
 
Agrárminisztérium Facebook oldal: https://www.facebook.com/Agrarminiszterium
 
 
Forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Különleges falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeiben

2024. február 20. 17:17
A 19. századból származó falképekre, az idősebb és az ifjabb Franz Xaver Bucher munkáira bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek felújításakor. Az egyik kép Lukács evangelistát ábrázolja, a másik egy osztrák katonát – áll a beruházást végző cég által kiadott hétfői közleményben.
A vár restaurálása során a Szent Imre-templomban bukkant elő Lukács evangélista képe, az osztrák katona alakjára pedig a korábban kanonokházként működő Tejfalusy-házban találtak rá.
 

Mire figyelj, ha egy parasztházat felújítasz, berendezel?

2023. január 10. 11:10
Egyre többen keresnek parasztházakat, és számos jó arányokkal rendelkező ingatlant kínálnak is vidéken, többnyire sokkal olcsóbban, mint egy városi lakást. Sokan vásárolnak is ilyen házat, de végül nem tudják, hogyan rendezzék be azt, hogy megőrizze valódi parasztház mivoltát az épület, miután felújították. Székely Csilla lakberendező, bútorfestő népi iparművész beszélt a HelloVidéknek a parasztházak autentikus berendezéséről.