Csúcsra járnak egyes élelmiszeripari üzemek

2017. augusztus 30. 09:37
Átfogó képet nyújt a magyarországi élelmiszeripar kapacitáskihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése.

A sertésvágással foglalkozó üzemek közel 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással, míg a marhavágással foglalkozó üzemek több mint 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással működött 2016-ban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. A sovány baromfivágással (csirke) foglalkozó üzemek közel 60 százaléka nagyon magas kapacitáskihasználással működött tavaly.

A tejfeldolgozási ágazat szereplőinek technológiai színvonala és felszereltsége határozza meg a főbb termékcsoportok arányát. Hazánkban európai viszonylatban magas a tej- és alacsony a sajt-, a vajfogyasztás aránya, illetve van két speciális termékcsoportunk, a tejföl és a túró. A tejfeldolgozásban a mikrovállalkozások dominálnak, azonban 8 nagy cég termelése fedi le a tejfeldolgozás több mint 70 százalékát. A tejfeldolgozáshoz kapcsolódó készáruhűtő tárolók kapacitása 26 896 tonna volt az adatszolgáltatást teljesítő vállalkozásoknál 2016-ban. A pasztőrözött tejféleségeket és tejkészítményeket gyártó vonalak közel 60 százaléka nem érte el a 40 százalékos kapacitáskihasználtságot, csak a cégek ötödénél haladta meg a termelés a 80 százalékot.

A hús-, baromfifeldolgozó vállalkozások – hagyományaik vagy tudatos stratégia mentén kialakuló – eltérő állapotú és nagyságú műszaki kapacitásokkal rendelkeznek. Bizonyos feldolgozók állatvágással, darabolással és készítmény-előállítással egyaránt foglalkoznak, ugyanakkor a specializáció, illetve a koncentráció is jellemző az ágazatban. Egyes üzemek kizárólag a feldolgozás első szakaszát, például sertés-, marha- vagy baromfivágást végeznek és jellemzően nem kizárólag a belföldi piacra értékesítenek. A kisebb, más berendezkedésű feldolgozók behatárolt körzetben saját termékeikkel tudják ellátni akár közvetlenül a fogyasztókat (saját tulajdonú bolt) vagy a kiskereskedelmet. A feldolgozók változatos működése miatt eltérőek a rendelkezésre álló műszaki kapacitások és azok kihasználtsága.

jelentés ezeken kívül tartalmazza a tartósított termékek, a növényi olaj és állati zsírok, a malomipari, a takarmányipari, sütőipari termékek, alkoholos és alkoholmentes italok és egyéb élelmiszerek gyártásának kapacitáskihasználtságának adatait.

Az adatszolgáltatásra kijelölt 4513 élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó szervezetek 63 százaléka teljesítette az adatszolgáltatást. A 2017. március 31-én lezárult adatgyűjtés teljes körű volt és telephelyenként történt.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Legyen sokkal több támogatás? - Most üzenhet Brüsszelnek

2017. március 16. 10:33
Május elejéig várja az Európai Bizottság egy online kérdőíves felületen a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról (KAP). Az Európai Bizottság a válaszokat figyelembe veszi a 2020 utáni új KAP kialakításakor.

Döntöttek! - Államadósságra mennek a földeladások százmilliárdjai

2016. augusztus 26. 08:22
Az államadósság csökkentésére kívánja fordítani a kormány az állami földárverésekből befolyt összeget. Ennek érdekében önálló törvényjavaslatot nyújtanak be az Országgyűléshez.