December elejére hiánycikk lehet a magyar burgonya
2024. szeptember 03. 15:29
A burgonyatermesztőknek a hőség és a tárolási nehézségek hatalmas gondot jelentenek.

"November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából. Ennek a jelei már látszódnak a piacon, ugyanis alacsony áron értékesíti a gazdák egy része a frissen felszedett termést, mivel tartanak az eltarthatósági problémáktól. Főleg azok szabadulnának meg a burgonyától, akiknek nincs korszerű tárolója" – írja a novenyvedoszer.hu.
Dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője kiemelte, hogy a többi zöldség- és gyümölcsféléhez hasonlóan majdnem egy hónappal korábban kezdődött a burgonya betakarítása is. Idén több tényező nehezíti a termesztés körülményét, de jelenleg a termés tárolása okozza a legnagyobb kihívást a gazdáknak.
Hozzátette: "két hónapja nem esett érdemi csapadék a környékünkön, ezért ilyenkor gépi betakarítást nem tudunk végezni. Más a helyzet az Alföldön, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és lazább, homokosabb a talaj, ott viszont sokkal könnyebb a betakarítás."
Ugyanakkor a hőség mindenhol megnehezíti a munkát, ugyanis a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert tárolhatatlan lesz és megromlik, ezért meg kell várni a késő esti órákat, amikor jóminőségben lehet betakarítani, majd utána hűteni és szellőztetni kell – emeli ki.
Forrás: novenyvedoszer.hu
Kapcsolódó cikkek
A biztonság az első az élelmiszeriparban is
2023. június 14. 11:15
Folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése.
Az egészség védelme, az élelmiszerbiztonság, a tisztességes élelmiszer-kereskedelem régóta központi kérdés - jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén, kedden, Budapesten.
Az űrben termett ez a paradicsom. Pedig a földi is horrordrága
2023. április 18. 09:28
Az űrparadicsom természetesen nem nekünk készült, így sosem tudjuk meg az árát. De hogy az íze milyen, arra hamarosan választ kapunk.
A Nemzetközi Űrállomáson kísérletezett a NASA azzal, hogy milyen, ha az űrben termelnek paradicsomot.