December elejére hiánycikk lehet a magyar burgonya
2024. szeptember 03. 15:29
A burgonyatermesztőknek a hőség és a tárolási nehézségek hatalmas gondot jelentenek.
"November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából. Ennek a jelei már látszódnak a piacon, ugyanis alacsony áron értékesíti a gazdák egy része a frissen felszedett termést, mivel tartanak az eltarthatósági problémáktól. Főleg azok szabadulnának meg a burgonyától, akiknek nincs korszerű tárolója" – írja a novenyvedoszer.hu.
Dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője kiemelte, hogy a többi zöldség- és gyümölcsféléhez hasonlóan majdnem egy hónappal korábban kezdődött a burgonya betakarítása is. Idén több tényező nehezíti a termesztés körülményét, de jelenleg a termés tárolása okozza a legnagyobb kihívást a gazdáknak.
Hozzátette: "két hónapja nem esett érdemi csapadék a környékünkön, ezért ilyenkor gépi betakarítást nem tudunk végezni. Más a helyzet az Alföldön, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és lazább, homokosabb a talaj, ott viszont sokkal könnyebb a betakarítás."
Ugyanakkor a hőség mindenhol megnehezíti a munkát, ugyanis a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert tárolhatatlan lesz és megromlik, ezért meg kell várni a késő esti órákat, amikor jóminőségben lehet betakarítani, majd utána hűteni és szellőztetni kell – emeli ki.
Forrás: novenyvedoszer.hu
Kapcsolódó cikkek
Veszélyben Európa élelmiszer-kereskedelme
2024. január 31. 12:57
A romlandó gyümölcs- és zöldségszállítmányok késése súlyos károkat okoz az exportőröknek és a gazdáknak.
Kapor, de nem csak tökfőzelékbe
2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.