December elejére hiánycikk lehet a magyar burgonya
2024. szeptember 03. 15:29
A burgonyatermesztőknek a hőség és a tárolási nehézségek hatalmas gondot jelentenek.
"November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából. Ennek a jelei már látszódnak a piacon, ugyanis alacsony áron értékesíti a gazdák egy része a frissen felszedett termést, mivel tartanak az eltarthatósági problémáktól. Főleg azok szabadulnának meg a burgonyától, akiknek nincs korszerű tárolója" – írja a novenyvedoszer.hu.
Dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője kiemelte, hogy a többi zöldség- és gyümölcsféléhez hasonlóan majdnem egy hónappal korábban kezdődött a burgonya betakarítása is. Idén több tényező nehezíti a termesztés körülményét, de jelenleg a termés tárolása okozza a legnagyobb kihívást a gazdáknak.
Hozzátette: "két hónapja nem esett érdemi csapadék a környékünkön, ezért ilyenkor gépi betakarítást nem tudunk végezni. Más a helyzet az Alföldön, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és lazább, homokosabb a talaj, ott viszont sokkal könnyebb a betakarítás."
Ugyanakkor a hőség mindenhol megnehezíti a munkát, ugyanis a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert tárolhatatlan lesz és megromlik, ezért meg kell várni a késő esti órákat, amikor jóminőségben lehet betakarítani, majd utána hűteni és szellőztetni kell – emeli ki.
Forrás: novenyvedoszer.hu
Kapcsolódó cikkek
Fókuszban a hazai mézfogyasztás
2023. november 29. 14:41
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kampányt indít a termelők és a fogyasztók tájékoztatására.
A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!
2022. december 21. 12:49
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.

