December elejére hiánycikk lehet a magyar burgonya
2024. szeptember 03. 15:29
A burgonyatermesztőknek a hőség és a tárolási nehézségek hatalmas gondot jelentenek.
"November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából. Ennek a jelei már látszódnak a piacon, ugyanis alacsony áron értékesíti a gazdák egy része a frissen felszedett termést, mivel tartanak az eltarthatósági problémáktól. Főleg azok szabadulnának meg a burgonyától, akiknek nincs korszerű tárolója" – írja a novenyvedoszer.hu.
Dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője kiemelte, hogy a többi zöldség- és gyümölcsféléhez hasonlóan majdnem egy hónappal korábban kezdődött a burgonya betakarítása is. Idén több tényező nehezíti a termesztés körülményét, de jelenleg a termés tárolása okozza a legnagyobb kihívást a gazdáknak.
Hozzátette: "két hónapja nem esett érdemi csapadék a környékünkön, ezért ilyenkor gépi betakarítást nem tudunk végezni. Más a helyzet az Alföldön, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és lazább, homokosabb a talaj, ott viszont sokkal könnyebb a betakarítás."
Ugyanakkor a hőség mindenhol megnehezíti a munkát, ugyanis a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert tárolhatatlan lesz és megromlik, ezért meg kell várni a késő esti órákat, amikor jóminőségben lehet betakarítani, majd utána hűteni és szellőztetni kell – emeli ki.
Forrás: novenyvedoszer.hu
Kapcsolódó cikkek
Drágább lesz az élelmiszer. Mutatjuk, miért
2024. július 10. 15:02
Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a gazdák.
A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni – írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója.
Az ízvariációk száma végtelen
2023. április 20. 13:40
Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány gyógynövény szakirányon szerzett kertészmérnöki diplomát. A házikertjén kívül 2 hektáron termel francia tárkonyt, és egy fűszermanufaktúra tulajdonosa Ráckevén. A családja mutatott példát neki a gazdálkodásban, takarmányozással és állattartással foglalkoztak. Saját vállalkozásába 2015-ben vágott bele, a fiatalgazda-pályázat elnyerésével kezdett fűszernövényeket termeszteni.