Díjnyertes lekvár – gyógyír a munkanélküliségre

2023. november 15. 18:41
Vadon termő gyümölcsökből, csipkebogyóból, kökényből és somból készülnek a Trizsi-Vad-Ász Lekvárcsalád termékei, amelyeket díszoklevéllel ismertek el az idei OMÉK Hagyomány és Innováció az Agráriumban pályázatán.
Díjnyertes lekvár – gyógyír a munkanélküliségre
„Hagyományos receptekkel dolgozunk, amiket anyáiktól, nagyanyáiktól örököltek a trizsi asszonyok. (Fotó: Trizsi Ízek)
 
 
A szociális szövetkezet a Trizsben elindított közmunkaprogram folytatásaként alakult meg, amely megoldást kínált a kilátástalan munkanélküliségre (Fotó: Fb/Trizs Község)
 
Elnevezésük onnan ered, hogy a vadászatnak nagy hagyománya van a környéken, az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában, az erdei gyümölcsökből készült lekvárok pedig a vadételekhez is jól párosíthatók – mondta el Mácsi Istvánné, a Trizsi Ízek Start Szociális Szövetkezet elnöke, egyben a település polgármestere.
 
A szociális szövetkezet termékei a helyben termett és begyűjtött gyümölcsökből és gyógynövényekből, illetve térségi termelőktől vásárolt alapanyagokból készülnek. Kézműves lekvárjaik és szörpjeik között cukor- és tartósítószermentes, valamint különleges ízű – fehércsokis körte, levendulás barack – is található. Sőt, csak ők készítenek birsalmás bonbont!
 
„Hagyományos receptekkel dolgozunk, amiket anyáiktól, nagyanyáiktól örököltek a trizsi asszonyok.
Ötvözzük a kézművességet a kisüzemi körülményekkel, gépek és napenergia is segíti a munkánkat. A Trizsi-Vad-Ász lekvárcsaládot második éve kínáljuk együtt, mivel kedveltebb lehet, ha az ízek kiegészítik egymást. Az alapanyagot az önkormányzati erdőben gyűjtjük, illetve a térségből gyűjtetjük.”
Mácsi Istvánné, a Trizsi Ízek Start Szociális Szövetkezet elnöke, egyben a település polgármestere Nagy István agrárminiszterrel az OMÉK-on
 
A SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET A TRIZSBEN ELINDÍTOTT KÖZMUNKAPROGRAM FOLYTATÁSAKÉNT ALAKULT MEG, AMELY MEGOLDÁST KÍNÁLT A KILÁTÁSTALAN MUNKANÉLKÜLISÉGRE.
 
Jelenleg hét alkalmazottja van, akiket a kereskedelmi és vendéglátó tevékenységnek köszönhetően egész évben foglalkoztatnak.
 
A fagyasztókamrát is magában foglaló feldolgozó üzem mellett két bisztrót, egy üzletet és egy mozgóboltot üzemeltetnek helyben, Aggteleken, illetve Jósvafőn. Termékeiket termelői boltoknak, vendéglátóhelyeknek, delikátüzleteknek, nagyobb cégeknek is értékesítik. Bejutottak a Kifli.hu és a budaörsi Auchan kínálatába, emellett saját webshopot is fenntartanak.
Az alapanyagot az önkormányzati erdőben gyűjtjük, illetve a térségből gyűjtetjük.” (Fotó: Fb/ Trizsi Ízek)
 
A feldolgozó üzem a Belügyminisztérium támogatásával, a közmunkaprogram keretében épült, és kezdetben a béreket is az Országos Foglalkoztatási Alap támogatásával fizették. Mostanra már saját lábon állnak, de a fejlődés érdekében folyamatosan pályáznak.
Teli Kamra Ünnep Trizsben (Fotó: Fb/Trizsi Ízek)
 
„Mindig abban gondolkodtunk, hogy csomagban ajánljuk ki termékeinket. Gyakran hallottuk, hogy ez olyan, mint nagyanyámnál, ez olyan igazi. Erre szeretnénk építeni a vállalkozásunkat, vagyis szeretnénk megmutatni, hogy a kis vidéki falvakban igazi ízeket lehet kóstolni, és ehhez rendezvényt, élményt, akár üzemlátogatást szeretnénk kapcsolni. Komplex programokat, szállást, ellátást szeretnénk kínálni, amihez sajnos, egyelőre még nem rendelkezünk szálláshellyel. Mindezzel természetesen az a célunk, hogy minél többet tudjunk értékesíteni, hiszen a bevétel azt jelenti számunkra, hogy hosszú távú, biztos megélhetést nyújtó munkahelyet tudunk biztosítani a dolgozóinknak.”
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint ezer regisztrációval büszkélkedhet a VOSZPort

2023. július 28. 14:39
Jelentős mérföldkövet ért el a hazai fejlesztésű VOSZPort szoftver, amely már több mint ezer regisztrálóval büszkélkedhet. A rendszer fejlesztése mögött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége csapata, illetve szakértői állnak.
 
Rövid időn belül elérte az első jelentősebb mérföldkövet a VOSZPort hazai fejlesztésű szoftver, amely a magyar kkv-szektor operatív folyamatainak segítője.

Minimálbér 2025: körvonalazódik a megállapodás, megpecsételődhet a garantált bérminimum sorsa

2024. szeptember 03. 16:29
Hajlanak a munkaadók arra, hogy 2027-re a garantált bérminimum helyét átvegyék ágazati tarifarendszerek – tudta meg a Világgazdaság. Pénteken egyeztetést folytattak a munkavállalói és munkaadói szervezetek, ahol több kérdésben is előre tudtak lépni. Mindkét oldalnak ugyanakkor megvannak a saját feltételei, míg a szakszervezetek a jogszabályi háttér megteremtését várják, a vállalkozók megtartanák a szakmunkás-minimálbért bizonyos ágazatokban. A minimálbér 2025-ben jó eséllyel elérheti a 300 ezer forintot.