Díszkertészek, figyelem! Tavasztól ismét elérhetővé válnak az ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok

2023. március 01. 11:48
A díszkertészágazat kisvállalkozásainak igényeire szabott, új támogatási konstrukció is várható.
 
A tervezhetőség, a kiszámíthatóság és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében ágazati stratégia megalkotására van szüksége a díszkertészeknek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete konferenciáján februárban Tapolcán.
Díszkertészek, figyelem! Tavasztól ismét elérhetővé válnak az ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok
Tavasztól ágazatspecifikus hitelprogram indul
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben is számíthat a több mint 100 ezer családnak megélhetést biztosító, mintegy 470 milliárd forint éves árbevételt felmutató díszkertészágazat a kormány segítségre.
 
Kifejtette, tavasztól ismét elérhetővé válnak az MFB Zrt. által működtetett ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok. Ennek keretében a vállalkozások 20 milliárd forint összegű kedvezményes kamatozású, akár 6 éves futamidejű, azon belül 3 éves türelmi idejű forgóeszközhitelt vehetnek fel 2023. december 31-ig.
 
A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt, így a vállalkozások által fizetendő kamat a jelenlegi piaci adatok alapján a rendkívül kedvező 6,7-7,2 százalékos évenkénti szinten alakul - tette hozzá.
 
Új, célzott támogatási konstrukció is lesz
 
A miniszter kiemelte, az idén január 1-jén életbe lépett Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részét képezi egy teljesen új elem, ami célzottan a díszkertészágazat kisvállalkozásainak igényeire lett szabva, és a kertészeti ágazat számára kialakított egyéb támogatási konstrukciók mellett kerül meghirdetésre.
 
A tervek szerint azok a vidéki mikro- és kisvállalkozások részesülhetnek benne, amelyek 40 százalékot meg nem haladó mezőgazdasági vagy 50 százalékot meg nem haladó erdészeti árbevétellel rendelkeznek, és dísznövény nagy- vagy kiskereskedelemmel, illetve zöldfelület-gazdálkodással foglalkoznak.
 
Nagy hangsúlyt kap a vízvisszatartás és az öntözés
Nagy István kitért arra is, hogy az aszály megmutatta a zöldfelület-gazdálkodás és a tájgazdálkodás jelentőségét. Ebben a vízvisszatartás és az öntözés nagy hangsúlyt kap. Még nyilvánvalóbbá vált, hogy öntözés nélkül díszfaiskolai tevékenységet nem lehet hosszú távon gazdaságosan folytatni. Ehhez adott segítséget tavaly az öntözésfejlesztési pályázat – hangsúlyozta a miniszter.
 
A tárcavezető további célként tűzte ki a termelői csoportok, termelői szervezetek és termelői integrációs szervezet megalakulásának és működésének ösztönzését, ami által a gazdálkodók jövedelempozíciójának stabilizálása is erősödhet.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Új árvízvédelmi töltés épül Budapesten

2023. január 17. 10:02
Összesen 1680 méter hosszan árvízvédelmi töltést építenek ki Budapest IV. kerületében, Újpesten, a Megyeri csárdától délre eső területen - írja a Magyar Építők. A töltés 1,5 méterrel a mértékadó árvízszint felett lesz és 2,6 milliárd forintból valósul meg.
 
Kihirdették Pest-Észak árvízvédelmi szakaszának kivitelezését, melynek során nettó 2,6 milliárd forintból valósulhat meg az 1680 méter hosszú árvízvédelmi szakasz. A munkákat a Colas Alterra Építőipari Zrt. végezheti, akinek a közműkiváltás kialakítása is a feladata. A projekt része többek között egy 1220 méter hosszú árvízvédelmi földtöltés építése, egy 460 méter hosszú vízzáró vasbeton árvízvédelmi fal építése és egy 1642 méter hosszú karbantartóút kialakítása is.

A VADVILÁG ÉS A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG MEGŐRZÉSE KÖZÖS FELADATUNK

2023. március 03. 11:46
Március 3-án ünnepeljük a ’Vadvilág Világnapját’, idén éppen a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó CITES aláírásának 50. évfordulóján. 2023-ban a világnap mottója „Együttműködésben a vadvilág megőrzéséért”, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a saját szintjén mindenki hozzá tud járulni a vadvilág védelméhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.
 
A veszélyeztetett, vadon élő állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek nemzetközi kereskedelmének éves világpiaci forgalma napjainkra eléri a 160 milliárd amerikai dollárt, és évente több százmillió egyedet érint. A gyakran hamis ígéretekkel gerjesztett vásárlói igények hatására a „kínálatban” újabb, egyre különlegesebb, ritkább fajok jelennek meg. Az igények kielégítésére az állatokat és növényeket a természetes élőhelyükről gyűjtik be, egyre több fajt sodorva ezzel a kihalás szélére.