Dísznövények térhódítása: a gyümölcsfák háttérbe szorulnak a kertekben

2024. május 21. 15:17
Folyamatosan csökken a gyümölcsfa oltványok iránti érdeklődés, ráadásul rengeteg külföldi gyümölcsfa érkezik a boltokba, ami miatt a hazai faiskolák és szaporítók is nehezebb helyzetbe kerülnek. Azt azonban csak kevés vásárló tudja, hogy ezek a külföldi fák sokszor rosszabb minőségűek, mint a hazaiak.
Dísznövények térhódítása: a gyümölcsfák háttérbe szorulnak a kertekben
Évről-évre kevesebb a gyümölcsfa ültetés is, de ezzel még nincs vége a hátrányok felsorolásának, ugyanis az ültetvények elöregedtek, korszerűtlenek. Eközben van igény az újdonságok megismerésére, de nem biztos, hogy ez mindig a legjobb választás, ugyanis a bevált, bizonyított, régi, jóízű gyümölcsfajtákban még mindig lehet bízni.
A kajszibarack vagy sárgabarack (Prunus armeniaca) termesztése, gondozása,  felhasználása, jellemzői ⋆ Gyümölcs infó
Általában azokat az oltványokat viszik haza a vásárlók, melyeknek a termését odahaza frissen lehet szedni: ilyen a meggy, az őszibarack és a kajszi. Másrészt keresik a hosszan tárolható gyümölcsfajtákat is, de már nem olyan nagy számban, mint a friss gyümölcsöket, ugyanis sokkal egyszerűbb ezeket a piacon is beszerezni, s emiatt nem biztos, hogy ilyeneket termesztenek odahaza.
Őszibarack a házikertben - Kertlap Kertészeti Magazin & Kertészeti  Tanfolyamok
Barabits Elemér, az Alsótekeresi Faiskola vezetője szerint minden ismert gyümölcsünk arányosan van jelen az életünkben az évszázados kultúránknak megfelelően: a héjas gyümölcsöket frissen kevésbé fogyasztják, de jól tárolhatók és a cukrászati ipar használja inkább, ezért a friss gyümölcsöknek van előnye az otthoni kertekben, de ezek csak szerény mértékben vannak jelen, mert a dísznövények kezdik kiszorítani a gyümölcsfákat.
Dísznövények gondozása – NaturGarden Kertgondozás és Kertfenntartás
„Bár van kereslet a szőlőre, de azzal kell számolni, hogy sokszor kell permetezni – akár nyolcszor is –, viszont a klímaváltozással együtt járó nagy meleg és sok napsütés ennek a gyümölcsnek kedvez. Csemegeszőlőt lehet házi körülmények között is tartani, viszont a borszőlőnek komoly technológiája van, ezért azokat a nagyüzemek és a borászatok termesztik” -összegezte a tapasztalatait Barabits Elemér, a több, mint száz éves múltra visszatekintő faiskola vezetője.
A szőlőtőke átoltásának lehetősége, vagyis a szőlő zöldoltása  helybenoltással
A dísznövényeknek egyre nagyobb a népszerűségük, mert szép látványt nyújtanak, jóval kevesebbet kell velük foglalkozni, nem kell permetezni, a gyep területe is növekszik. A gyephez automata fűnyírókat is kínálnak, tehát a gépesítés még kényelmesebbé teszi az életünket.
 
forrás:agrotrend.hu / Növényvédőszer

Kapcsolódó cikkek

Diós praktika

2023. december 08. 15:25
A dió a december 6-i Mikulás és a Karácsony elmaradhatatlan kelléke, mivel a dió vallási szimbólum is.

Az örök kérdés: ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben Magyarországon?

2022. december 08. 19:20
Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián. Az államtitkár szólt arról, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével.