Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén
2023. november 13. 16:31
A tervek szerint december 16-ig szombatonként lehet szedni a gyümölcsöt.
Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonhat éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, jelenleg övék Magyarország egyetlen citromfarmja. A Kisjuhász és Szőrös Kertészet 1987-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal próbálkoztak, majd a paradicsom vette át a főszerepet. 2010-ben visszaálltak a szamócára, miközben elkezdődött a mára virágzó citromültetvény telepítése.
A családi vállalkozás Magyarországon egyedüli módon termel fóliasátor alatt citromot, mely jellemzően november-decemberre érik be.

A citrom lédús, kellemesen savanyú, ízletes gyümölcs, melyet biológia növényvédelem mellett terem. A leszedett termést sem kezeljük, a héj így megehető, reszelhető. Hűtőszekrény alsó fiókjában tárolva egy hónapig biztosan, de tovább is eltartható, a héj szárad ki esetleg – írják Facebook oldalukon.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a lajosmizsei citromfarm idén is meghirdette a szedd magad akciót, melyre november 11-től december 16-ig szombatonként 8-16 óra között kerül sor, de az érés és a mennyiség függvényében az akció tovább is tarthat.
Az érett darabok teljesen sárgák, fényesek. Szedhető a félig sárga termés is, utóérik majd. Egy kiló körülbelül 10-16 darab, nagyságtól függően. A szedéshez kérünk mindenkit, hozzon saját kosarat, ládát, mindenképpen metszőollót vagy háztartási ollót, mert csak így lehet szedni – közölték.

Leszedett citromot is van lehetőség vásárolni a kertészetben szombatonként 8-16 óra között, de vásárlás internetes rendeléssel, házhoz szállítással is lehetséges.
forrás: sokszinuvidek.hu
Kapcsolódó cikkek
Több Nyírfacukor szaloncukrot hívott vissza a Lissé Édességgyár Kft.
2023. november 16. 17:51
Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt a Lissé Édességgyár Kft. visszahívta a forgalomból a „Nyírfacukor szaloncukor – többféle ízesítésben” termékeket – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.
A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek
2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.

