Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén

2023. november 13. 16:31
A tervek szerint december 16-ig szombatonként lehet szedni a gyümölcsöt.
 
Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonhat éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, jelenleg övék Magyarország egyetlen citromfarmja. A Kisjuhász és Szőrös Kertészet 1987-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal próbálkoztak, majd a paradicsom vette át a főszerepet. 2010-ben visszaálltak a szamócára, miközben elkezdődött a mára virágzó citromültetvény telepítése.
 
Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén
A családi vállalkozás Magyarországon egyedüli módon termel fóliasátor alatt citromot, mely jellemzően november-decemberre érik be.
A citrom lédús, kellemesen savanyú, ízletes gyümölcs, melyet biológia növényvédelem mellett terem. A leszedett termést sem kezeljük, a héj így megehető, reszelhető. Hűtőszekrény alsó fiókjában tárolva egy hónapig biztosan, de tovább is eltartható, a héj szárad ki esetleg – írják Facebook oldalukon.
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan a lajosmizsei citromfarm idén is meghirdette a szedd magad akciót, melyre november 11-től december 16-ig szombatonként 8-16 óra között kerül sor, de az érés és a mennyiség függvényében az akció tovább is tarthat.
 
Az érett darabok teljesen sárgák, fényesek. Szedhető a félig sárga termés is, utóérik majd. Egy kiló körülbelül 10-16 darab, nagyságtól függően. A szedéshez kérünk mindenkit, hozzon saját kosarat, ládát, mindenképpen metszőollót vagy háztartási ollót, mert csak így lehet szedni – közölték.
Leszedett citromot is van lehetőség vásárolni a kertészetben szombatonként 8-16 óra között, de vásárlás internetes rendeléssel, házhoz szállítással is lehetséges.
 
forrás: sokszinuvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmezési rendszerek negatív rejtett költségei

2023. november 20. 14:03
Napjaink élelmezési rendszerei hatalmas rejtett költségekkel terhelik az egészségünket, a környezetet és a teljes társadalmat. 154 országot vizsgálva a FAO szakértői 10 billió dollárra (a GDP 10%-ára) becsülik ennek összegét, áll a FAO közleményéből.

Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák

2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
 
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.