Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén

2023. november 13. 16:31
A tervek szerint december 16-ig szombatonként lehet szedni a gyümölcsöt.
 
Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonhat éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, jelenleg övék Magyarország egyetlen citromfarmja. A Kisjuhász és Szőrös Kertészet 1987-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal próbálkoztak, majd a paradicsom vette át a főszerepet. 2010-ben visszaálltak a szamócára, miközben elkezdődött a mára virágzó citromültetvény telepítése.
 
Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén
A családi vállalkozás Magyarországon egyedüli módon termel fóliasátor alatt citromot, mely jellemzően november-decemberre érik be.
A citrom lédús, kellemesen savanyú, ízletes gyümölcs, melyet biológia növényvédelem mellett terem. A leszedett termést sem kezeljük, a héj így megehető, reszelhető. Hűtőszekrény alsó fiókjában tárolva egy hónapig biztosan, de tovább is eltartható, a héj szárad ki esetleg – írják Facebook oldalukon.
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan a lajosmizsei citromfarm idén is meghirdette a szedd magad akciót, melyre november 11-től december 16-ig szombatonként 8-16 óra között kerül sor, de az érés és a mennyiség függvényében az akció tovább is tarthat.
 
Az érett darabok teljesen sárgák, fényesek. Szedhető a félig sárga termés is, utóérik majd. Egy kiló körülbelül 10-16 darab, nagyságtól függően. A szedéshez kérünk mindenkit, hozzon saját kosarat, ládát, mindenképpen metszőollót vagy háztartási ollót, mert csak így lehet szedni – közölték.
Leszedett citromot is van lehetőség vásárolni a kertészetben szombatonként 8-16 óra között, de vásárlás internetes rendeléssel, házhoz szállítással is lehetséges.
 
forrás: sokszinuvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Biotermelés: miért a külföldiek eszik meg a magyar árut?

2024. október 15. 16:04
Habár nagy terveket szőtt az EU a biogazdálkodás térnyerésével kapcsolatban, az álmok sajnos, egyelőre nem válnak valóra.
 

Nagy lehetőség előtt áll a magyar húsipar

2024. február 13. 14:06
A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni - jelentette ki ma dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, a VI. Húsipari Szakmai Napon, Budapesten, húshagyó kedden.