Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket
2023. április 14. 11:51
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását, ami tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban egy szuperélelmiszer.
A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját. Továbbá megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését.

Vannak bizonyos sejtek, amelyek a bélbolyhokat bélelik, és amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében.
Ezek közé a sejtek közé tartoznak azok, amelyek a bélfal mentén egy "védő nyálkaréteget" képeznek, valamint azok is, amelyek emésztőenzimeket tartalmazó lizoszómákat termelnek. A kutatók kapcsolatot találtak a brokkoli fogyasztás és az ilyen típusú sejtek között.
A Pittsburghi Gyermekkórház szerint a jól működő vékonybél létfontosságú, mivel az emésztési folyamat során ez végzi a munka nagy részét. Más kutatások szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli fogyasztása segíthet csökkenteni a rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség arányát.
"Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért? Mi történik a szervezetben, amikor brokkolit eszünk?" írta közleményében Gary Perdew, a Penn State Állami Egyetem H. Thomas és Dorothy Willits Hallowell Mezőgazdasági Tudományok Tanszékének vezetője. Majd így folytatta:
"Kutatásaink segítenek feltárni azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a brokkoli és más élelmiszerek jótékonyan hatnak az egerek és valószínűleg az emberek egészségére is.
Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó, a normál egészséges étrend részét kell képezniük."
A vizsgálat elvégzése során a kutatók egerek egy csoportját olyan étrenddel etették, amely 15% brokkolit tartalmazott, ami az emberek esetében körülbelül napi 250 gramm zöldségnek felel meg.

Ugyanakkor egy kontrollcsoport egeret is etettek egy "tipikus laboratóriumi étrenddel", amely nem tartalmazott brokkolit. A vizsgálat végén a tudósok különböző szempontok alapján elemezték az állatok szöveteit. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, nem volt AHR-aktivitás, ami megváltozott bélgátfunkciót eredményezett.
Konkrétan, azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, kisebb volt a védő nyálkaréteg a vékonybélben, valamint rövidebb volt a táplálék átfutási ideje, és csökkent a Paneth-sejtek és a lizoszómák termelődése.
"A brokkolit nem kapó egerek bélrendszerének egészsége számos olyan módon károsodott, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatók betegségekkel" - mondta Perdew.
forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Energiaközösség alakul Bábolnán
2024. január 24. 17:33
Az önkormányzat vezetésével Bábolnán alakul meg az ország első, üzemszerű működésre képes és hivatalosan bejegyzett, jórészt napelemekre alapuló energiaközössége – közölte a település polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.
Az ETUC a minimálbér-irányelv elfogadtatásáért
2024. július 09. 15:42
Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) 2024. július elsejei felhívásában figyelmeztet: novemberben minden tagállamnak jogrendjébe kell ültetnie a minimálbér-irányelvet, ugyanakkor az Eurofound tanulmánya szerint az EU-tagállamok többsége még nagyon keveset tett ebben az ügyben.