EGYEZTETÉS A HAZAI MEZŐGÉPGYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK SIKERÉÉRT

2023. március 30. 14:52
A sikeres hazai agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlen – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezeteinek képviselővel folytatott egyeztetésen.
EGYEZTETÉS A HAZAI MEZŐGÉPGYÁRTÓK ÉS FORGALMAZÓK SIKERÉÉRT
Juhász Anikó a tanácskozáson kifejtette, hogy az elmúlt évek válságai rávilágítottak a modernizáció elkerülhetetlenségére, ennek támogatása pedig jelentősen segítheti a magyar mezőgépipar külpiaci terjeszkedését, népszerűsítését. Ez a folyamat a szakpolitika és a célok kijelölése mellett az érdekvédelmi szervezetek és a tagok támogatásával segíthető –tette hozzá.
 
Ökrös Oszkár az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azokról a nemzetközi folyamatokról és irányokról beszélt, amelyek a mezőgazdasági gépesítést és modernizációit jellemzik. Előadásában nemzetközi példákat említett, valamint ismertette, hogy egyes országok milyen gépekre, technológiára, vagy éppen együttműködésre lennének nyitottak. Beszámolt arról is, hogy a magyar mezőgépgyártó cégeknek milyen lehetőségeik vannak a nemzetközi piacra lépésben, valamint, hogy milyen megjelenési alkalmak vannak a külpiacokon, amelyeket a hazai cégek ki tudnának használni.
 
A rendezvényen részt vett a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ), a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ), valamint az agrárgazdasági attasék, akik online formában követhették élőben az eseményt. Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára bemutatta a szervezet tevékenységét, tagságát, illetve a tagok körében végzett külkereskedelmi igényfelmérés eredményeit, majd Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója tájékoztatott a forgalmazókat tömörítő egyesület céljairól, tevékenységeiről, illetve a lehetséges együttműködési lehetőségekről.
 
Az egyeztetésen a jelenlévők megállapodtak a közös munka folytatásáról annak érdekében, hogy a hazai mezőgépgyártók és forgalmazók minél sikeresebben jelenhessenek meg a nemzetközi piacokon.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Új kapuk nyílnak a magyar-moldovai agrárkapcsolatokban

2024. április 05. 13:45
Befektetések terén nagy lehetőségek előtt áll a két ország, Magyarország elemi érdeke éppen ezért, hogy Moldova az Európai Unió tagja legyen - közölte Nagy István agrárminiszter, csütörtökön, Kisinyovban, ahol Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel, mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel egyeztetett.

Az EU meghosszabbítaná az Ukrajnának biztosított kereskedelmi előnyöket

2023. február 24. 15:24
További egy évről van szó. Az ukrán gyártók és exportőrök helyzetét szeretnék javítani, de az uniós ipar védelmét is szem előtt tartanák.
 
Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és piacvédelmi intézkedések felfüggesztésének, az úgynevezett autonóm kereskedelmi kedvezmények meghosszabbítására további egy évvel – tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.