Egységes uniós áfarendszert hoznának létre

2017. október 05. 08:16
Az Európai Bizottság az unió áfaszabályainak reformjának javaslatait mutatta be szerdán. Ez csökkentené az áfacsalás lehetőségét, továbbá javítaná, modernizálná és egyszerűsítené az áfarendszert a kormányok és a vállalkozások számára.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, az Európai Unióban (EU) évente több mint 150 milliárd euró értékű áfa veszik el az adórendszer hibái és kiskapui miatt. Becslések szerint évente mintegy 50 milliárd euró elvesztése a határokon átnyúló áfacsalásnak tudható be. Az uniós bizottság becslése szerint a csalás miatt kieső bevétel a javasolt reformnak köszönhetően 80 százalékkal csökkenhet.

A biztos elmondta, huszonöt évvel az egységes piac megteremtése után a vállalatok és a fogyasztók még mindig 28 különböző áfarendszerrel szembesülnek határokon átnyúló tevékenységük során. Moscovici kiemelte: a javasolt reform amellett, hogy rugalmasabbá és egyszerűbbé teszi a rendszert a vállalatok számára, segíteni szeretne az európai vállalatoknak az egységes piac minden előnyének kihasználásában és a globális piacokon való versenyben. Megkönnyíti az uniós cégek határokon átnyúló kereskedelmét, csökkenti a bürokráciát és egyszerűsíti a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos eljárásokat.

A javaslat részleteit ismertetve elmondta, a határokon átnyúló vállalkozások jelenleg 11 százalékkal magasabb költségekkel szembesülnek, mint a belföldön kereskedők. Az áfarendszer egyszerűsítésével és korszerűsítésével ezek a költségek összességében körülbelül 1 milliárd euróval lennének csökkenthetők azáltal, hogy az árukat egyik tagállamból egy másikba történő értékesítés során ugyanúgy adóztatnák meg, ahogyan az egyes tagállamokon belül értékesített árukat. Ez egységes áfarendszert hozna létre az egész EU területén, amely szűkítené az eltérő szabályozók okozta kiskapuk lehetőségét is. Egyszerűbb lenne a határokon átnyúló vállalatok számára az áfabevallásuk kezelése, ugyanis a kereskedők a saját nyelvükön és ugyanazon szabályok szerint és adminisztratív sablonokkal dolgozhatnának, mint saját országukban. Az áfa végső összegét pedig mindig a végfelhasználó tagállamában kellene megfizetni.

 


Intő az EB-től

Az Európai Bizottság levelében felszólította Magyarországot, hogy hangolja össze nemzeti áfaelőírásait az uniós szabályokkal. A tájékoztatás szerint a magyar az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) a vállalkozásoknak áfafizetési célból részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságok részére bizonyos közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a követelmény sérti az áfára vonatkozó uniós irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érintően, a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be. Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Szinte vége sincs a mostani hosszú hétvégének, máris jönnek a következők

2018. október 24. 09:14
A jövő héten ismét hosszú hétvégére számíthat a munkavállalók többsége.

Őstermelők figyelem – nagyon sokba kerülhet ha ezt nem teszi meg március 20-ig!

2016. március 04. 08:53
Őstermelők figyelem – nagyon sokba kerülhet ha ezt nem teszi meg március 20-ig!

Március 20-ig érvényesíteni kell az őstermelői igazolványokat