Éjjel tette közzé az NGM, hogyan nyúlna hozzá a minimálbérhez

2024. szeptember 27. 13:12
Éjszaka jelent meg egy jogszabálytervezet, amelybe belekerült, hogy a minimálbérnek el kell érnie az átlagbér felét. Ezzel jelenleg 301 ezer forint is lehetne a minimálbér.
Éjjel tette közzé az NGM, hogyan nyúlna hozzá a minimálbérhez
Éjszaka megjelent az NGM rendelettervezete, amely a minimálbér és a bérminimum meghatározásának folyamatával, alapelveivel kapcsolatos dolgokat tisztáz. A jogszabály egyik célja, hogy egy európai parlamenti és tanácsi irányelvet átültessen a magyar gyakorlatba.
 
Magában a tervezetben azonban szerepel egy olyan rész is, ami a minimálbér és a bérminimum összegének meghatározásával kapcsolatos:
 
"A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megfelelőségére vonatkozó értékeléshez használt indikatív referenciaérték, amelynek elérésére a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegének megállapításakor törekedni kell, a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző egy év rendelkezésre álló adatai alapján számított rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka."
 
Mindez azt jelenti, hogy törekedni kell arra, hogy a minimálbér és a bérminimum elérje az előző év adatai alapján a bruttó átlagkeresetnek legalább a felét.
 
A Bankmonitor szakértői kiszámolták, hogy ha jelenleg érvényben lenne ez a szabály, akkor hová emelkedhetne a minimálbér. A KSH utoljára a 2024. júliusi átlagbért publikálta. Az akkori rendszeres, bónusz és egyéb juttatások nélküli bruttó átlagbér 602 200 forint volt. Ennek a fele, 301 100 forint lehetne ezen számítás alapján a minimálbér alsó szintje. Ez a jelenlegi állapothoz képest 12,85 százalékos emelést jelentene. (Ez a szám nincs is olyan messze az NGM által korábban kalkulált 12 százalékos emeléstől.)
 
Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a tervezet szövegét szigorúan véve az elmúlt év adataiból kellene kiindulni. A 2023. augusztus és a 2024. július közötti béradatok átlaga alapján pedig már egy érdemben kisebb, 288 617 forintos minimálbért kapnánk. Nagyon fontos tehát, hogy pontosan hogyan fogják alkalmazni hosszú távon ezt a kitételt.
 
Érdekesség, hogy a minimálbér és a bérminimum értékének meghatározásához azonos küszöbértéket, referenciaszámot használ a jogszabály. Ez arra enged következtetni, hogy középtávon a két bérszintet valóban összeolvasztanák. Erre azonban egy lépésben biztos, hogy nem lesz lehetőség, hiszen jelenleg igen jelentős a különbség a két bérszint között.
 
A Bankmonitor szakértői hangsúlyozzák, hogy 
 
a jogszabály szövege alapján a fent leírt elv nem kötelező érvényű. A feleknek „csupán” törekedniük kell arra, hogy a minimálbér elérje az átlagbér felét.
 
Jó eséllyel extrém gazdasági helyzetben ettől a kéréstől el lehetne térni.
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Óriási monstrum hajózik a Dunán Paks felé

2024. július 23. 16:10
A Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé egy hatalmas berendezés. A célállomás Paks, a 732 tonnás monstrumra a Paks II. Atomerőmű építéséhez van szükség. A Világgazdaság úgy tudja, hogy pénteken (2024.07.26.) érkezik meg a küldemény.

Hulladéktól tisztították meg a Nyírség erdőit

2024. augusztus 08. 17:02
17 helyszínről összesen 45 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze.
A NYÍRERDŐ Zrt. működési területén kiemelt figyelmet fordít a települések mellett elhelyezkedő erdőterületeinek tisztán tartására, írt közösségi oldalán a NYÍRERDŐ Zrt.