Élelmiszergyártási alapanyagokat készítenek modern technológiával

2017. október 18. 07:23
A spenótlevél, kapor, petrezselyemlevél, paszternák feldolgozását teszi lehetővé a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. új üzeme. A beruházáshoz az NGM programja adott segítséget.
 

A hazai fűszerpaprika termeltetésben, feldolgozásban és értékesítésben piacvezető kalocsai cég 267 millió forint összértékű beruházását az NGM a nagyvállalati beruházási támogatási programon keresztül több mint 133 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti – hangsúlyozta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kapacitásbővítő fejlesztését bemutató sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette: a 2015-ben indított nagyvállalati beruházási támogatás keretében eddig 49 nagyvállalat több mint 70 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő beruházásának elindítását segítette elő a kormány, ezzel mintegy 1650 új munkahely létrejöttéhez járult hozzá.
– A fűszerpaprika-piac koncentrálódott, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. Magyarországon piacvezető, a hazai termelés mintegy 40 százalékos részesedésével – fogalmazott Lepsényi István. Hozzátette: mindez annak köszönhető, hogy a piacra figyelve a vállalat folyamatosan bővítette, fejlesztette a gyártását úgy, hogy termelése alapvetően a magyar mezőgazdaságban termelt nyersanyagok feldolgozásából és értékesítéséből áll.

A mostani beruházással – amellyel az egyéb zöldségfélék, például a spenótlevél, kapor, petrezselyemlevél, paszternák feldolgozását fejlesztik – a szántóföldtől a becsomagolt készáruig magas műszaki színvonalon, gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül lehet a mai kor követelményeinek megfelelő élelmiszergyártáshoz használt alapanyagokat előállítani.

A kalocsai nagyvállalat mezőgazdasági alapanyagok felvásárlásával, feldolgozásával aktívan részt vesz a régió foglalkoztatásában, a cég mintegy 150 főt alkalmaz, emellett 400-500 kistermelővel és 20-30 alapanyag beszállítóval tart fenn üzleti kapcsolatot.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Folyamatosan csökken az alapvető élelmiszerek áfája

2017. január 12. 07:46
Már évek óta január 1-jén újabb és újabb élelmiszerek általános forgalmi adókulcsa (áfa) csökken. Most a baromfihús, a tojás, a friss tej áfája mérséklődött 5 százalékra, az éttermi vendéglátás áfája pedig 18 százalékra - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Később kezdődik a vetés Zalában

2016. március 17. 12:00
Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.