Élelmiszeripari Körkép 2016 műhelymunka

2016. október 03. 08:29
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Élelmiszeripari Körkép 2016” címmel 6 alkalmas rendezvénysorozatot indított. A szeptember 20-án Budapesten megrendezett nyitóeseményen az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szakértői adtak elő három, az élelmiszeripari szereplőket napjainkban foglalkoztató témában, továbbá sor került mindhárom előadáshoz kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetésekre is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Élelmiszeripari Körkép 2016” címmel 6 alkalmas rendezvénysorozatot indított. A szeptember 20-án Budapesten megrendezett nyitóeseményen az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szakértői adtak elő három, az élelmiszeripari szereplőket napjainkban foglalkoztató témában, továbbá sor került mindhárom előadáshoz kapcsolódóan kerekasztalbeszélgetésekre is.

Az első előadás és kerekasztalbeszélgetés az AKI Élelmiszerlánc Kutatási Osztályán előkészületben lévő, „A magyarországi élelmiszeripar helyzete és jövőképe” című tanulmányával foglalkozott. Dr. Kürthy Gyöngyi előadására reagálva, Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke – és egyben a tanulmány opponense – felhívta a figyelmet arra, hogy a kis- és a közepes cégek csak akkor lehetnek sikeresek, ha olyan magas hozzáadott értékű termékeket állítanak elő, amelyek meghaladják az ágazati átlagot. Szerinte az ágazat helyzete az elmúlt 2-3 évben pozitív irányba mozdult, ezt segítették a támogatáspolitikában történt változások is.

Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az ágazat fejlesztéséhez vissza nem térítendő támogatások állnak rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programban, a szaktárca ösztönzi az innovációs folyamatot, és a minisztérium gyakran közvetít a termékpálya szereplői között, hogy létrejöjjön az érdek- és értékközösség.

A további előadások és beszélgetések során Dr. Pesti Csaba és Bábáné Demeter Edit, az Információs Igazgatóság munkatársai mutatták be az élelmiszeripari adatgyűjtések tapasztalatait és továbbfejlesztési lehetőségeit, valamint Juhász Anikó, az AKI főigazgatója ismertette az Európai Unió által kínált válságkezelési megoldásokat.


Forrás: AKI

Kapcsolódó cikkek

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik

2017. július 24. 07:59
Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől - mondta Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott az M1 aktuális csatornán pénteken.

„Ételt csak okosan” vigyen a gyerek az iskolába!

2016. szeptember 01. 10:46
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes figyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.