Élelmiszeripari Körkép 2016 műhelymunka

2016. október 03. 08:29
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Élelmiszeripari Körkép 2016” címmel 6 alkalmas rendezvénysorozatot indított. A szeptember 20-án Budapesten megrendezett nyitóeseményen az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szakértői adtak elő három, az élelmiszeripari szereplőket napjainkban foglalkoztató témában, továbbá sor került mindhárom előadáshoz kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetésekre is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Élelmiszeripari Körkép 2016” címmel 6 alkalmas rendezvénysorozatot indított. A szeptember 20-án Budapesten megrendezett nyitóeseményen az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szakértői adtak elő három, az élelmiszeripari szereplőket napjainkban foglalkoztató témában, továbbá sor került mindhárom előadáshoz kapcsolódóan kerekasztalbeszélgetésekre is.

Az első előadás és kerekasztalbeszélgetés az AKI Élelmiszerlánc Kutatási Osztályán előkészületben lévő, „A magyarországi élelmiszeripar helyzete és jövőképe” című tanulmányával foglalkozott. Dr. Kürthy Gyöngyi előadására reagálva, Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke – és egyben a tanulmány opponense – felhívta a figyelmet arra, hogy a kis- és a közepes cégek csak akkor lehetnek sikeresek, ha olyan magas hozzáadott értékű termékeket állítanak elő, amelyek meghaladják az ágazati átlagot. Szerinte az ágazat helyzete az elmúlt 2-3 évben pozitív irányba mozdult, ezt segítették a támogatáspolitikában történt változások is.

Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az ágazat fejlesztéséhez vissza nem térítendő támogatások állnak rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programban, a szaktárca ösztönzi az innovációs folyamatot, és a minisztérium gyakran közvetít a termékpálya szereplői között, hogy létrejöjjön az érdek- és értékközösség.

A további előadások és beszélgetések során Dr. Pesti Csaba és Bábáné Demeter Edit, az Információs Igazgatóság munkatársai mutatták be az élelmiszeripari adatgyűjtések tapasztalatait és továbbfejlesztési lehetőségeit, valamint Juhász Anikó, az AKI főigazgatója ismertette az Európai Unió által kínált válságkezelési megoldásokat.


Forrás: AKI

Kapcsolódó cikkek

Eredményesen zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2017. január 18. 08:07
Jelentős mértékben javultak a 2016-os téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évek adataihoz viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió Ft bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19 300 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Gigamennyiségű metángázzal járulnak hozzá a tehenek a globális felmelegedéshez

2016. május 18. 09:00
A szarvasmarhák (és más kérődző állatok) beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik metán.