Élelmiszerminőség-kampány indul

2018. február 05. 09:18
Az Európai Bizottság és a tagállamok hatóságai összehangolt, az élelmiszeripari termékek minőségét vizsgáló kampányt indítanak májusban - közölte Vera Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos pénteken.

Az uniós biztos aláhúzta, az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi.

Bejelentette: ez év áprilisára elkészül az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC) fejlesztett módszertan, amelyet legalább 16 tagállam és az érdekelt felek is támogatnak. Ez teszi lehetővé az összehangolt kampány indítását májusban. A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálat olyan termékeket fog érinteni, melyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak.

A vizsgálatok eredményét várhatóan az év végéig közzéteszik.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság áprilisban tervezetet mutat be a fogyasztók félrevezetésének megakadályozása és az alacsonyabb minőségű termékek gyártásának visszaszorítása érdekében, hogy az elvárásoknak megfelelően ugyanolyan minőségű termékek álljanak rendelkezésre az EU egész területén.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében hangsúlyozta: nem fogadható el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak. Erősebb hatáskört kell biztosítani a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes tevékenységeket.

Több uniós tagállamban tavaly folytatott élelmiszerbiztonsági vizsgálat megállapította, hogy bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére és becsapására épülő üzletpolitikát folytat. Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében - közölték.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Hipermodern eszköz buktathatja le az élelmiszermultikat

2017. október 09. 08:32
Hordozható digitális készülékkel ellenőrizhetik hamarosan a boltokban a fogyasztók, hogy a megvásárolni kívánt élelmiszerek valóban a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalmazzák-e. Olyan programok is készülnek, amelyekkel lehetővé válhat, hogy az éttermekben "robotséf" készítse el ételeinket az általunk megadott paraméterek szerint. Az Európai Unió az új technológiákkal és alkalmazásokkal érné el, hogy a fogyasztók étkezési szokásai egészségesebbé váljanak.

Alternatív lisztből alternatív kenyér

2018. július 04. 07:32
A történelem során számtalan gabonaféle lisztjéből sütöttek kenyeret. Idővel az egyik legfőbb kenyérgabona a búza lett, amely az egyik legnagyobb területen előforduló gabonaféle, hiszen a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül.