Elengedhetetlen a tej feldolgozottsági szintjének emelése

2016. június 06. 10:13
A tejágazat jelenlegi nehéz piaci helyzetére a megoldást a feldolgozásban és a magas piaci értékű termékek előállításában kell keresni - jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak a tej világnapja alkalmából Telkiben tartott sportrendezvényén.

Az államtitkár rámutatott: csak nyerstejjel nem lehet piacra menni, "nem fogunk tudni megoldást találni, ha nem áldozunk arra, hogy feldolgozóüzemeket hozzunk létre".

Nagy István a versenyhátrány példájaként említette, hogy jelenleg olyan tejporítók üzemelnek Magyarországon, amelyek 30 százalékkal drágábban működnek, mint a világpiaci átlagár.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a pénteki kormányülés témái között szerepel az UHT tej áfájának csökkentése, valamint az iskolatej-program folytatásának kérdése. Közölte: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelezte, hogy csak olyan javaslatot tud elfogadni, amely a tej felvásárlási árának növekedését is magával hozza.

Nagy István emlékeztetett, hogy a sertéshús áfájának csökkenésével - a kereskedelmi láncok hozzáállásának köszönhetően - a sertéshús fogyasztói ára 17 százalékkal csökkent, ami jó jel a tejpiac számára. Hozzátette: vizsgálják azt is, hogy milyen hatással járt ez a felvásárlási árakra, és növekedést tapasztalnak. A fogyasztás élénkülése a felvásárlási árakat is magával húzza - jegyezte meg.

Az államtitkár az iskolatej-programmal kapcsolatban elmondta: az előterjesztésben az szerepel, hogyan lehet növelni a programban résztvevők létszámát.

Nagy István szólt arról is, hogy a tejágazat helyzetének megoldásához elengedhetetlen a termelők, feldolgozók, kereskedők, valamint a fogyasztók együttműködése.

Mélykuti Tibor, a tej terméktanács elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sokat tett a tejágazat helyzetének javításáért. Ebben az évben jelentős együttműködés alakult ki a hivatallal, amely sokat segít az élelmiszer-hamisítás ellenőrzésében, amivel hozzájárul a hazai tejágazat megmentéséhez.

A szakmaközi szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: 2014-ben a tejfogyasztás évi 156,7 kilogramm volt, ami növekedést jelent az előző évhez képest, ám még mindig elmarad a 2005-ös kiemelkedő évtől, amikor 166,8 kilogramm volt ez a szám. Hozzátette: habár a hazai tejfogyasztás az európai középmezőnybe sorolható, mégis elmarad a szakemberek által javasolt napi fél litertől.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Előtérben a biogazdálkodás a 78. OMÉK rendezvényen

2017. május 05. 08:09
A magyar föld legjavát a korábbi éveknél egységesebb és hangsúlyosabb megjelenéssel mutatják be a biogazdák, biotermelők és szakmai szervezetek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

Az innovációnak egyre nagyobb szerepe van a sütőiparban

2017. augusztus 15. 13:03
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kedden az M1 aktuális csatornán elmondta az innovációnak egyre nagyobb szerepe van a sütőiparban - írja az MTI.