Elgondolkodtál már azon, hogy miért piros vagy sárga hálóban árulják a zöldségeket, gyümölcsöket?

2024. augusztus 28. 15:41
Nem? Pedig kellene.
 
Praktikus megoldásnak tűnhet, hogy a narancsot és a krumplit piros vagy narancssárga színű hálóba csomagolják: így könnyű megfogni, szatyor nélkül is magunkkal tudjuk vinni, a növények szellőznek – csakhogy valami egészen más áll a háttérben...
Elgondolkodtál már azon, hogy miért piros vagy sárga hálóban árulják a zöldségeket, gyümölcsöket?
Pszichológiai trükk
A gyümölcsöt körülvevő piros vagy narancssárga műanyag háló segít azt a benyomást kelteni vásárlás közben, hogy a narancshéj narancsosabb színű, mint amilyen egyébként. Ettől lédúsabbnak és vonzóbbnak képzeljük, még akkor is, ha valójában éretlen. Az ilyen színű hálók szépen eltakarják a zöldes árnyalatot, és minden narancsosabb, teltebb színűnek tűnik. A rózsaszín krumpli is jobban mutat, ha ilyen zsákban árulják.
2 kg-os zsákos piros burgonya - NekedTerem
A citromot pedig gyakran sárga hálós zsákokba csomagolják a boltokban; ennek is megvan a maga oka: a piros narancssárgássá tenné, miközben a cél a citromsárga kihangsúlyozása. Így kevésbé vesszük észre vásárlás közben a zöld foltokot vagy azt, ha már nem olyan friss az áru, és még örülünk is, hogy ilyen formában vihetjük haza a gyümölcsöt.
 
Optikai illúzió
A hálós trükk azért működik, mert a szemünk és agyunk színérzékelése becsapható. Arra törekszünk, hogy egyszerűsítsünk, és automatikusan kiegészítjük a színeket.
 
Az optikai illúziók során egy semleges színű golyót helyeznek el egy különböző színű vonalakból álló rácson belül. Ha adott színű vonalak vannak előtérben, a golyó színe látszólag összemosódik a vonalak színével. Azaz a golyót a háló színével megegyezőnek látjuk.
 
Ez az oka annak, hogy általában a fokhagymát fehér, a lilahagymát lila, a vöröshagymát vörös, a sütnivaló krumplit sárga hálóban kapjuk.
 
Forrás: noklapja.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?

2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.

Egy szem fedezi a napi C-vitamin szükségleted! De mit tehetsz, hogy ne barnuljon be?

2024. október 22. 21:24
Óvd a birsalmát, hiszen finom, egészséges és még az otthonodat is illatosítja!