Felemás eredménnyel zárult a Tisza-tó és környéke nyári szezonális ellenőrzése
2023. július 06. 12:48
A megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés az idei évben a Tiszta-tónál, valamint annak tágabb környezetében működő vendéglátó egységekre is kiterjedt. Kettősség jellemzi a június 4. hetében ellenőrzött térségben feltárt körülményeket.
A kibővített nyári mustra idén egy-egy jelentősebb területre kiemelt figyelemmel összpontosít. Ezek sorába tartozik a Tisza-tó környéki vendéglátás is, melynek egy héten át tartó szemrevételezésére a vizsgálatsorozat első szakaszában került sor.
A kontroll fókuszában az éttermek higiéniás állapotának vizsgálata mellett, az alapanyagok nyomonkövethetőségének, megfelelőségének, továbbá kezelésének ellenőrzése is helyet kapott.
A feltárt eredmények összességében vegyesnek mondhatóak, az ellenőrzött egységek számottevő hányadában ugyanis fellelhetőek voltak hibák, ugyanakkor ezek többségében csak kisebb hiányosságok voltak, a higiéniai állapotok döntően megfeleltek az előírásoknak. Pozitívumként említendő, hogy az allergén információk feltüntetése nagyrészt rendben volt.
Jellemző szabálytalanságként emelhető ki a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya. Emellett több helyen lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszerek is előkerültek a számonkérés folyamán.
Súlyosabb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat a szakemberek mindössze egy ellenőrzött egyégben állapítottak meg.
Az ellenőrök többek között az alapanyagok nem megfelelő kezelése, valamint a szabálytalan szakosított tárolás kapcsán, továbbá a szennyezett főzőberendezés és készételes hűtő miatt marasztalták el a létesítményt. A hatóság elrendelte az ezen a helyen fellelt, több mint 1000 kg nem nyomonkövethető élelmiszer forgalomból való kivonását, valamint a forgalomba hozatal/felhasználás azonnali hatályú megtiltását.
A hatóság az ellenőrzések alatt összesen közel 1300 kg jogsértő terméket vont ki a forgalomból. Az egy héten át tartó vizsgálatsorozat során az ellenőrzések több mint fele tárt fel hibákat.
Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van, a nyári szezon elején elvégzett ellenőrzéseknek köszönhetően azonban az érintett vendéglátó egységek a feltárt hibákat még a nyár hátralévő, hosszabb időszaka előtt javítani tudják.
forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Nagy István: Fantasztikus, hogy mennyien látnak lehetőséget az élelmiszeriparban
2024. október 21. 17:35
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok.
115 százalékkal drágult a sertészsír
2023. január 16. 10:19
Egyetlen év alatt 115 százalékkal drágult a sertészsír a KSH friss adatai szerint. Eközben a fehér kenyér átlagára 100 százalékkal, kilónként 900 forintra emelkedett.
Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebbek jobban megérzik az inflációt, mint a tehetősebbek. A szakértő hozzátette, hogy a sertéságazat az áremeléssel az árstop miatti veszteségeit hárítja át a vásárlókra. A zsírolvasztás különösen energiaigényes, a gyártók a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gázért. Raskó György szerint a sertéscomb árának befagyasztása okozott árrobbanást – írja az RTL.

