Elképesztő! Szüretelik a szőlőt a Mecsekalján
2024. július 18. 15:55
Ilyen korán talán még sohasem kezdődött a szüret.
A megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – megkezdődött a szüretelés a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön.

Az Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjaként is működő intézet közleményében azt írta: az időjárásnak köszönhetően idén bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat Pécs környékén, sok évre visszatekintve pedig az idei évben indul legkorábban a szüret a Mecsek déli lankáin.
Közölték: a csapadék- és a hőmérsékletviszonyokat tekintve kedvező lehet ez az évjárat, hiszen az enyhe telet követően az átlagosnál korábbi fakadással indult a szőlőfajták többsége, majd egy nagyon gyors, szinte robbanásszerű fejlődés következett be a tőkéken.
Ennek köszönhetően korai volt a virágzás, a zsendülés, az érés pedig jelentősen korábbra jött előre az előző évekhez képest – sorolták.
Kitértek arra, hogy az idei kedvező csapadékos évjáratban az előző évekhez hasonlóan idén is jól vizsgáztak a kutatóintézet rezisztens szőlőfajtái, mivel a hagyományos vitis vinifera fajtákkal szemben az új, innovatív fajták 2-3 növényvédelmi fordulóval biztonsággal megvédhetők voltak a szőlőfürtök.

A korai fajták, mint például a Jázmin esetében megfelelő a savtartalom, jellemző rá az illat és zamat megfelelő összhangja.
A mérések szerint ezek a tulajdonságok 10,5 százalékos alkoholtartalommal párosulnak, ami alapján egy kellemesen üde, gazdag, parfümös, egyedi karaktert adó, mégis könnyed, nyárias bor készülhet majd.
A szőlőtermés feldolgozását követően a végtermék idén is az 1949 óta fennálló, 39 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező intézet 1600 négyzetméter alapterületű, 4800 hektoliter kapacitású pincéjébe kerül – közölték.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban
2024. november 25. 17:59
A fogyás mellett másra is felfigyeltek a kutatók.
Napjainkban az időszakos böjtölés az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer, amely egy kínai kutatás szerint jelentős változásokhoz vezethet mind a bélrendszerben, mind pedig az agyban.
Egy szem fedezi a napi C-vitamin szükségleted! De mit tehetsz, hogy ne barnuljon be?
2024. október 22. 21:24
Óvd a birsalmát, hiszen finom, egészséges és még az otthonodat is illatosítja!