Emberemlékezet óta nem érett ilyen korán a szőlő

2018. augusztus 16. 12:20
Korábban érik a szőlő idén, emberemlékezet óta nem tapasztaltak ilyet a csepregi szőlőhegyen, írja riportjában a vaol.hu.

Horváth József a lap megkeresésére arról beszélt, a térségben a szüretek akár két-három héttel előbbre jöhetnek fajtától függően. Az új helyzetben különösen kritikus dolog az utolsó permetezési idő beállítása a várható szürethez igazítva, amit most nehéz becélozni. Pedig fontos az élelmezésügyi várakozási idő betartása.

A férfi egy hektáron gazdálkodik, a pinot noir mellett van zweigeltje, szürkebarátja. Mint fogalmazott, az idei érett szőlők valószínűleg magas alkoholtartalommal és alacsony savtartalommal rendelkeznek majd. Kérdés, hogy mennyire érnek ki a savak, mire szüret lesz, mennyire lágyul el a bor. Fontos, hogy a fajtának megfelelően válaszszák ki az optimális szüreti időt.

Csak nagyon fegyelmezett technológiával lehet kivitelezni most azt, hogy minőségi bort kapjunk. Fajélesztők, hűtött erjesztés is szükséges. A szürkebarátot szeptember közepén tervezem szüretelni, a pinot noirt, a zweigeltet egy-két héttel később

– magyarázta.

Siklós, 2015. szeptember 3.
Leszüretelt kékoportó szõlõ egy ládában a Villányi borvidéken Siklós közelében 2015. szeptember 3-án.
MTI Fotó: Sóki TamásMTI Fotó: Sóki Tamás

A hegyen van lehetőség mezőgazdasági területeket bevonni a borvidékbe, gyarapodnak az új telepítésű szőlők. Ezt csinálja ifj. Molnár Sándor is, 1600 négyzetméteren 720 tőkével bővítette gazdaságát.

Kíváncsiak rá, milyen tapasztalataink lesznek az idei szüretről.

Most az idősebbeket sem tudjuk megkérdezni, mert az ő életükben sem volt még ilyen

– nyilatkozott a lapnak.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy feldolgozóval már sikerült megállapodni léalma-ügyben

2018. augusztus 29. 08:38
Elkezdődött az ipari alma beszállítása a vajai Döhler Vaja Kft. feldolgozóüzemébe, miután az almatermesztők megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról.

Mindig is tudni akarta a tökéletes steak titkát?

2017. augusztus 03. 09:27
A húsok feldolgozása előtt szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mitől lesz vajon egy hús ízletes és porhanyós, mit árul el a hús színe és állaga. A legfontosabb minden eseteben a hús minősége, nem árt azonban ha tudjuk, hogy a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le, így folyamatosan befolyásolhatják azt.