Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban

2024. november 25. 17:59
A fogyás mellett másra is felfigyeltek a kutatók.
 
Napjainkban az időszakos böjtölés az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer, amely egy kínai kutatás szerint jelentős változásokhoz vezethet mind a bélrendszerben, mind pedig az agyban.
Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban
Az időszakos energiakorlátozásnak nevezett folyamatot a kínai kutatók 25 elhízott önkéntesen vizsgáltak 62 napon keresztül: csökkentették és folyamatosan ellenőrizték a kalóriabevitelüket, valamint néhány napos relatív böjtöt is tartottak. A vizsgálatban részt vevő személyek nemcsak fogytak – átlagosan 7,6 kilogrammot –, hanem a bélbaktériumok és az elhízással összefüggő agyi régiók aktivitásának változása is megfigyelhető volt esetükben.
 
Qiang Zeng, a kínai Geriátriai Betegségek Országos Klinikai Kutatóközpontjának egészségügyi kutatója szerint a bél mikrobiomjában és a függőséggel kapcsolatos agyi területek aktivitásában is rendkívül dinamikus változásokat figyeltek meg a fogyás alatt, és ezután is erős kapcsolatot láttak a két régió között.
 
A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi okozza ezeket a változásokat – a bél befolyásolja-e az agyat, vagy épp fordítva. Azt azonban már más kutatások is kimutatták, hogy a bélrendszer és az agy szorosan összefügg, így az agy bizonyos régióinak kezelése a táplálékfelvétel szabályozására is hatással lehet.
 
Ha sikerül többet megtudniuk a kutatóknak arról, hogy agyunk és bélrendszerünk hogyan függ egymástól, az jelentős változást hozhat az elhízás hatékony megelőzésében és kezelésében.
 
Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lehet a boltokban a jövőben?

2023. február 22. 10:53
Változik a világ és vele együtt változnak a szokásaink, azon belül a táplálkozási szokásaink is. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a „zöld” megoldások, így nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánus vagy éppen vegán étrend. Ez pedig újabb és újabb piaci szegmenseket tár ki, például a laboratóriumban előállított húsok előtt is. Szingapúrban egyre elfogadottabb dolognak számít, ugyanakkor számos kérdőjel keringhet a „műhúsok” körül. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem is annyira etikus és fenntartható dologról beszélünk, mint amennyire elsőre gondolnánk.
 

Kik mennek tönkre hamarabb? A méhészek, vagy a kereskedők?

2024. február 23. 13:59
A méhészegyesületek és a mézkiszerelők is Nagy István agrárminiszterhez fordultak a mézimport leállítása ügyében. De nem teljesen ugyanazt kérik a tárcavezetőtől.