Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban

2024. november 25. 17:59
A fogyás mellett másra is felfigyeltek a kutatók.
 
Napjainkban az időszakos böjtölés az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer, amely egy kínai kutatás szerint jelentős változásokhoz vezethet mind a bélrendszerben, mind pedig az agyban.
Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban
Az időszakos energiakorlátozásnak nevezett folyamatot a kínai kutatók 25 elhízott önkéntesen vizsgáltak 62 napon keresztül: csökkentették és folyamatosan ellenőrizték a kalóriabevitelüket, valamint néhány napos relatív böjtöt is tartottak. A vizsgálatban részt vevő személyek nemcsak fogytak – átlagosan 7,6 kilogrammot –, hanem a bélbaktériumok és az elhízással összefüggő agyi régiók aktivitásának változása is megfigyelhető volt esetükben.
 
Qiang Zeng, a kínai Geriátriai Betegségek Országos Klinikai Kutatóközpontjának egészségügyi kutatója szerint a bél mikrobiomjában és a függőséggel kapcsolatos agyi területek aktivitásában is rendkívül dinamikus változásokat figyeltek meg a fogyás alatt, és ezután is erős kapcsolatot láttak a két régió között.
 
A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi okozza ezeket a változásokat – a bél befolyásolja-e az agyat, vagy épp fordítva. Azt azonban már más kutatások is kimutatták, hogy a bélrendszer és az agy szorosan összefügg, így az agy bizonyos régióinak kezelése a táplálékfelvétel szabályozására is hatással lehet.
 
Ha sikerül többet megtudniuk a kutatóknak arról, hogy agyunk és bélrendszerünk hogyan függ egymástól, az jelentős változást hozhat az elhízás hatékony megelőzésében és kezelésében.
 
Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezt a tortellinit ne edd meg, vidd vissza!

2024. április 29. 15:18
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit.

Orgonaillat lengi be a konyhát: finom és gyógyhatású

2023. május 02. 10:52
Az orgona gyönyörű, illatos és ott találjuk a biztonságosan fogyasztható virágok színes csapatában. Azonban az még kevésbé ismert, hogy gyógyhatásai is vannak.
 
A XIX. században az orvosok egyes országokban a levelek főzetét lázcsillapítóként adták. Illóolaj is nyerhető belőlük, mely erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír.
Fertőtleníti a sebeket, segíti a vágások, horzsolások, égési sérülések, napégés gyógyulását, serkenti az új sejtek képződését, csökkenti a gyulladást.