Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban
2024. november 25. 17:59
A fogyás mellett másra is felfigyeltek a kutatók.
Napjainkban az időszakos böjtölés az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer, amely egy kínai kutatás szerint jelentős változásokhoz vezethet mind a bélrendszerben, mind pedig az agyban.

Az időszakos energiakorlátozásnak nevezett folyamatot a kínai kutatók 25 elhízott önkéntesen vizsgáltak 62 napon keresztül: csökkentették és folyamatosan ellenőrizték a kalóriabevitelüket, valamint néhány napos relatív böjtöt is tartottak. A vizsgálatban részt vevő személyek nemcsak fogytak – átlagosan 7,6 kilogrammot –, hanem a bélbaktériumok és az elhízással összefüggő agyi régiók aktivitásának változása is megfigyelhető volt esetükben.
Qiang Zeng, a kínai Geriátriai Betegségek Országos Klinikai Kutatóközpontjának egészségügyi kutatója szerint a bél mikrobiomjában és a függőséggel kapcsolatos agyi területek aktivitásában is rendkívül dinamikus változásokat figyeltek meg a fogyás alatt, és ezután is erős kapcsolatot láttak a két régió között.
A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi okozza ezeket a változásokat – a bél befolyásolja-e az agyat, vagy épp fordítva. Azt azonban már más kutatások is kimutatták, hogy a bélrendszer és az agy szorosan összefügg, így az agy bizonyos régióinak kezelése a táplálékfelvétel szabályozására is hatással lehet.
Ha sikerül többet megtudniuk a kutatóknak arról, hogy agyunk és bélrendszerünk hogyan függ egymástól, az jelentős változást hozhat az elhízás hatékony megelőzésében és kezelésében.
Forrás: 24.hu
Kapcsolódó cikkek
Továbbra is kiáll az agrártárca a hazai méhészek mellett
2024. július 09. 15:30
Minden eszközzel támogatni kell a hazai méhészeti ágazatot, amelyet jelentősen sújtanak az unióba érkező ázsiai importméz hatásai. Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem, ezért ezen áruk behozatalának megálljt kell parancsolni.
Nébih: NATUR PUR Bio kuszkuszt hívott vissza a Spar
2023. augusztus 09. 14:31
A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahív egy kuszkusz terméket avas szaga (érzékszervi nem megfelelőség) miatt.