Érezhetően drágább lehet ősztől a kenyér

2018. július 30. 08:04
Az ok: kevesebb búza termett idén, a liszt ára pedig alapból emelkedett. 10-15 százalékos áremelkedés jöhet.

Az ATV-nek nyilatkozó iparági szakemberek szerint 10-15 százalékkal emelkedhet ősztől a kenyér ára. A drágulás azért következhet be, mert kevesebb búza termett idén, illetve a liszt ára már többször is emelkedett az elmúlt évben. Aki például a 380 forintos parasztkenyeret választja a pékségben, az ősztől akár 440 forintot is fizethet majd érte.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök vezérigazgatója azt mondta, idén eleve kevesebb búzát vetettek el a gazdák, mint általában szoktak. Szerinte lassan csak a vetésforgó miatt vetik, mert a jövedelmezősége nem üti meg a napraforgóét.

A csatorna híradójának nyilatkozó Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója szerint "Európában csak Bulgáriában olcsóbb a kenyér, a sütőipari ágazat szenved attól, hogy nincsenek normális árak". Azt is mondta, hogy a duplájára kellene emelni a kenyér árát, de ez rövid távon nyilván képtelenség. Ebben az évben, folytatta, két lisztáremelést csináltak végig úgy, hogy nem emelték a kenyér árát, de a mostani emelkedést már a fogyasztók is érezni fogják szeptembertől.

"A következő években helyre kell tenni az ágazat jövedelmezőségét: a sütőipari cégek 60 százaléka veszteséges, nem tudja rendesen fizetni a dolgozóit" – jelentette ki Szakács.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Mostantól így lehet örökölni a vidékfejlesztési támogatásokat

2017. szeptember 28. 08:13
Kibővített, egységes eljárást dolgozott ki a Miniszterelnökség az általa felügyelt vidékfejlesztési támogatások örökölhetőségére. Ha az örökös maradéktalanul megfelel a pályázati felhívásban meghatározott feltételeknek, a támogatást igénylő halálakor kiadhatóvá válik számára is a támogatói okirat.

Módosultak a cukrászati termékekre vonatkozó előírások

2017. április 03. 07:47
A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) Hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó módosítása annak szellemében történt, hogy a Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrászipari termékek a hagyományos elkészítési eljárásoknak megfelelően maradjanak fenn.