Esnek a globális élelmiszerárak

2023. február 06. 13:48
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.
 
A januári csökkenéssel együtt az index már 28,6 pontot (17,9 százalékot) esett a 2022 márciusában elért csúcshoz képest.
Az index januári gyengülését a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése okozta, míg a gabonafélék és a hús ára nagyjából stabil maradt.
Esnek a globális élelmiszerárak
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
 
A FAO gabonaárindexe januárban átlagosan 147,4 pont volt, ami 0,1 százalékkal magasabb a decemberinél, és 6,7 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A főbb gabonafélék közül a rizs és a kukorica világpiaci ára emelkedett, az árpáé és a búzáé csökkent januárban.
 
A növényi olajárindex januárban átlagosan 140,4 pont volt, ami 4,2 pontos (2,9 százalékos) havi csökkenés, közel 25 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől. Januárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj világpiaci ára süllyedt.
 
A tejtermékek árindexe januárban átlagosan 136,2 pont volt, 2,0 ponttal (1,4 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, és ezzel 12 hónapja a legalacsonyabb. Januárban különösen a vaj és a tejpor nemzetközi ára csökkent.
A FAO húsárindexe januárban átlagosan 113,6 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél. Januárban hetedik hónapja tartott az árcsökkenés, de így is 1,5 ponttal (1,3 százalékkal) magasabban állt a tavaly januárinál. Idén januárban elsősorban a szárnyas-, a szarvasmarha- és a sertéshús világpiaci ára csökkent.
 
A FAO cukorárindexe átlagosan 115,8 pont volt januárban, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, ami az első csökkenés az előző két hónapban regisztrált jelentős drágulást követően.
 
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szilva: viszik, mint a cukrot

2024. szeptember 30. 15:24
Elérkezett a lekvárfőzés ideje.
 
A kereskedők az idei évben igen nagy érdeklődést mutattak a szilva iránt, miközben a konzervgyárak visszafogottabbak voltak. Mindez azonban nem szegte a kedvét a termelőknek, mert könnyen találtak más értékesítési csatornákat.

Erre a határidőre mindenki figyeljen, aki gyümölcsoltványokkal foglalkozik!

2023. január 31. 12:42
A gyümölcs szaporítóanyag-előállítókra és -forgalmazókra egyaránt vonatkozik a szabályozás.
 
Az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak a tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).